Veel patiënten op IC met overgewicht, 'maar ga nu niet te streng diëten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel patiënten op IC met overgewicht, 'maar ga nu niet te streng diëten'

Artsen raden mensen met obesitas af om direct streng te gaan diëten omdat ze bang zijn dat zij anders bij een coronabesmetting op de IC terechtkomen. Aanleiding zijn de berichten dat 80 procent van de coronapatiënten die op de IC liggen te kampen heeft met overgewicht.

Video niet beschikbaar

Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, kwam vrijdag in het televisieprogramma Jinek met deze cijfers. Volgens Gommers kan overgewicht het gevolg zijn van bijvoorbeeld suikerziekte of hoge bloeddruk. Ook hebben mensen met overgewicht een zwaardere borstkas waardoor ze moeilijker kunnen ademhalen.

'Crash-dieet lost obesitas niet op'

Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus MC in Rotterdam, waarschuwt mensen om na deze berichten niet te beginnen aan een zogenoemd crash-dieet. "We zien echt schrikbarende getallen van mensen met ernstig overgewicht die op de IC belanden. Het is ook echt een risicofactor doordat het immuunsysteem is aangetast, maar met een crash-dieet los je je obesitasprobleem niet op", zegt Van Rossum in het NOS Radio 1 Journaal.

Door het strenge dieet kan er bovendien een gebrek aan voedingsstoffen ontstaan, waardoor je een voedingspatroon krijgt dat je immuunsysteem nog verder aantast.

Pak de oorzaak aan

"Natuurlijk is het goed om obesitas op te lossen, maar dat is niet in een dag gebeurd. Dan moet je langdurig je eet- en leefpatroon veranderen, en dat is niet makkelijk in zo'n quarantaineperiode. Ook moet de oorzaak van de obesitas worden aangepakt. Dat kan bijvoorbeeld stress of slaaptekort zijn." Volgens Van Rossum moeten mensen met obesitas vooral voorkomen dat ze besmet raken met het virus.

Veel verontruste berichten van mensen met overgewicht krijgt Van Rossum overigens niet, maar dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de zorg voor obesitaspatiënten wordt gezien als chronische zorg en momenteel op een lager pitje staat. De spreekuren zijn bijvoorbeeld alleen nog telefonisch.

'Troost jezelf met een gezonde levensstijl'

Van Rossum vindt het belangrijk dat mensen die nu thuiszitten en stress ervaren, omdat ze bijvoorbeeld niet zeker weten of ze hun baan zullen behouden, wel gezond blijven leven. "Mensen grijpen dan eerder naar snacks of alcohol, maar troost jezelf vooral met een gezonde levensstijl en voorkom dat je kilo's verder toenemen. Dit staat overigens los van de huidige obesitaspatiënten, want dat probleem hadden we al eerder aan moeten pakken om de huidige complicaties op te vangen."

Veel patiënten op IC met overgewicht, 'maar ga nu niet te streng diëten'

Ster advertentie
Ster advertentie