Napels: hard werken met een glimlach

foto: Anne van der Veenfoto: Anne van der Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Napels: hard werken met een glimlach

[KRO-NCRV] Eerst Napels zien, dan sterven. Die uitspraak van Goethe is het eerste waaraan iedereen denkt als het over Napels gaat. En daarna het vuilnis, de maffia en natuurlijk de Vesuvius. Maar Napels is meer. Een stad waar hard gewerkt wordt, maar met een glimlach. Want ook al is het leven er soms hard, wie eenmaal van Napels heeft leren houden, heeft er een liefde voor het leven bij.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Anne van der Veen in Napels, Italië.

Maandag: bidden voor een kind

De tijden van de grote Italiaanse gezinnen zijn al lang voorbij. Maar toch schrokken de Italianen toen de meest recente geboortecijfers bekend werden gemaakt. Nog nooit werden er zo weinig kinderen per vrouw geboren. Vooral het arme Zuid-Italië doet het slecht. Daar krijgen vrouwen gemiddeld slechts iets meer dan één kind. En dan wordt er ook nog heel lang gewacht met het krijgen van kinderen, met alle problemen van dien.

Dinsdag: straatmuziek

Met een werkloosheid die bijna is opgelopen tot vijftig procent is het voor veel Napolitanen sappelen. Velen hebben dan ook meerdere baantjes. En wie muzikaal is, gaat de straat op om muziek te maken, een eeuwenoude traditie in Napels.

Woensdag: meer dan maffia

Napels heeft een reputatie als de stad van de maffia. Er worden per jaar tientallen moorden gepleegd. Maar er is ook een andere kant. Napolitanen willen graag aandacht voor wat er goed gaat, en dan hebben ze een goede aan hun burgemeester.

Donderdag: dikke kinderen

Olijfolie, vis en veel groente. Door dit mediterraan dieet was Napels en de regio er omheen de gezondste plek van Europa. Onderzoekers uit de hele wereld kwamen naar de stad en omgeving om te kijken waarom de Napolitanen niet stierven aan hartaanvallen en andere welvaartsziekten. Nu, nog geen 50 jaar later, gaat het veel minder goed in de regio Napels. En de kinderen daar zijn het dikst van heel Europa.

Vrijdag: wonen op een vulkaan

Bestaat Napels over een paar jaar nog? Vulkanologen over de hele wereld houden zich hier mee bezig. In recente rapporten van het gerenommeerde Vulkanologisch Observatorium in Napels zijn verontrustende cijfers te lezen. Volgens hen zijn de vulkanen rondom Napels zo actief, dat er over drie tot vijf jaar al een enorme uitbarsting kan zijn.

Volgende week bezoekt verslaggever Marcel Dekker Lagos, de hoofdstad van Nigeria. Lees hier meer verhalen over het leven in wereldburgers.

Ster advertentie
Ster advertentie