Casablanca wil af van paardenkarren

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Casablanca wil af van paardenkarren

Een moderne en autoluwe stad, dat is wat de burgemeester van Casablanca wil. En daar horen geen paardenkarren bij. Alles wat wordt getrokken door paarden en ezels wordt sinds deze week geweerd uit de grootste stad van Marokko.

Buitenland Uitgelicht: Marokko met Samira Jadir

Opstoppingen en ongelukken

De argumenten zijn voor iedereen duidelijk. De langzame karren met paarden of ezels vormen een voortdurende ergernis voor automobilisten in de toch al door opstoppingen geplaagde stad. En er gebeuren bovendien veel ongelukken. "Mensen rijden ook als gekken hier", zegt correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland. Dus op zich kunnen de stadsbewoners zich wel vinden in het idee.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Botte boodschap

"Maar wat velen tegen de borst stuit is de botte manier waarop het is gebracht", zegt Jadir. Casablanca wil van auto’s in de binnenstad af en is bezig dat probleem serieus aan te pakken. Maar het gaat vooral om de lompe manier waarop het wordt gedaan. Zo wil burgemeester Nabila Rmili ook het aantal taxi’s halveren terwijl dat een vervoersmiddel is voor heel veel mensen zonder dat er een alternatief voor komt. Er wordt gewerkt aan een tramnetwerk, maar dat is nog niet af.

Hetzelfde probleem geldt voor de paardenkarren in de metropool. "Het zijn vooral de mensen die van buiten komen, vaak eenvoudige boeren, die daar gebruik van maken. Het is voor hen de enige manier om hun producten op de markt te krijgen. Die mensen hebben geen alternatief."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie