Recept kookwedstrijd Mangiare! : Witlof in port-champignonroomsaus
NTR

foto: Julie Hrudovafoto: Julie Hrudova
  1. Nieuwschevron right
  2. Recept kookwedstrijd Mangiare! : Witlof in port-champignonroomsaus

Iedereen heeft wel een recept van zijn moeder dat niet te versmaden is. In het kookprogramma Mangiare! streden tien luisteraars om de titel 'De Beste Kok Blijft Toch Je Moeder'. Hier vind je alle tien recepten de komende dagen terug. Vandaag: Witlof in port-champignonroomsaus van de schoonmoeder van Ireen Proot.

Beschrijving

- Witlof halveren en bittere kern verwijderen
- Witlof in weinig water met zout gaar koken (15 minuten)
- Witlof in zeef laten uitlekken en aanhangend kooknat verwijderen, daarna in schaal rangschikken en warm houden
- Half pond kastanjechampignons halveren of in kwarten snijden
- Champignons in 10 minuten zacht koken in 1 deciliter goede port
- In steelpannetje roux maken van 20 gram bloem, 20 gram boter en ongeveer een kopje water, laten pruttelen, op smaak maken met peper (5 slagen uit de molen) en zout (10 gram).
- Portchampignonvocht erbij, goed roeren en smaak controleren, evt. meer peper (2 slagen) en zout
- Champignons erbij doen, goed doorwarmen
- Tot slot van het vuur af twee koffielepels crème fraiche of zure room toevoegen
- Saus over de witlof schenken

Je hebt nodig (4 personen):

- stronkjes witlof (4 grote of 8 kleinere )
- kastanje champignons (half pond)
- ruby port (1 deciliter)
- bloem (20 gram)
- boter (20 gram )
- crème fraîche of zure room (2 koffielepels)
- versgemalen peper, zout

Meer recepten verschijnen komende week online op de site of app van NPO Radio 1. De wedstrijd is vernoemd naar de overleden tv-kok Joop Braakhekke. De jury bestond uit tv-kok Yvette van Boven en cabaretier en tv-presentator Paul de Leeuw.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie