De broodtrommel van Pierre Wind is een feestje: 'Dat wil ik ook!'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
 1. Nieuwschevron right
 2. De broodtrommel van Pierre Wind is een feestje: 'Dat wil ik ook!'

[BNNVARA] Kunstwerk van buiten, knutselwerk van binnen: de lunchbox. Voor basisschoolleerlingen heeft Pierre Wind een perfect idee voor de gezonde broodtrommel: ''Ik ga uit van het bouwpakket. Oftewel tijdens het lunchmoment kan de leerling zijn lunch zelf bouwen.'' Zowel de buitenkant als de binnenkant zullen bij de medeleerlingen zorgen voor een 'dat wil ik ook' moment.

Video niet beschikbaar

De buitenkant van de trommel is compleet volgekleurd door de eigenaar. Maar niet alleen de buitenkant, ook de binnenkant ziet er jaloersmakend uit. De inhoud kiest het kind de avond van tevoren zelf, met advies van pap en mam. Want het is belangrijk om kinderen hierin te betrekken, volgens Pierre. Hierdoor weet het kind wat hij eet en wordt de kennis van voedsel vergroot.

De inhoud is afhankelijk van wat het kind lekker vindt en wat er zoal thuis wordt gegeten. Omdat het kind steeds meer leert over eten, hoeft hij niet telkens stapels boterhammen met pasta te vragen. Maar, hoe ziet de binnenkant van de trommel er nou precies uit? Pierre geeft een voorbeeld:

De gezonde trommel

 • 5/8 kleine dunne mini boterhammetjes (miniknip of rondjes)
 • Plastic mesje
 • Klein plastic bakje met humus
 • Klein plastic bakje citroenjam
 • Klein plastic bakje Yogonaise
 • 3 plakjes spekchips (hele dunne plakjes 1 minuut in magnetron en dan wordt het chips)
 • Klein plastic bakje met in reepjes gesneden blaadjes ijsbergsla
 • Rietje
 • Klein zakje met groentefriet (repen wortel, repen komkommer en evt. repen paprika)
 • Briefje met verrassingstekst ( bijv: ik denk aan je, veel plezier vandaag. Pep & Mem)
 • Naast de trommel neemt het kind een klein flesje water mee en drinkfruit: een granaatappel of sinaasappel bijvoorbeeld.

Gebruiksaanwijzing bouwpakket

Leg het verrassingsbriefje op de bodem. Zet daarop de kleine plasticbakjes. Leg in de lengte het plastic mesje, spekchips en het rietje. Stapel de mini boterhammetjes op elkaar en plaats het met het zakje groente friet in de overige ruimte, zodat het trommeltje netjes is gerangschikt.

Oefen eerst met het kind hoe je van de granaatappel of sinaasappel drinkfruit maakt. Rol en knijp de granaatappel rond ongeveer de drie vier minuten zodat de schil niet kapot gaat maar totaal zacht en soepel aanvoelt. Tijdens de lunch maakt het kind aan de bovenkant een inkeping, doet het rietje erin, of zet de inkeping aan de mond, knijpt dan zachtjes in het fruit en het sap zal komen. Dit is een waanzinnig lekkere oefening. Tip: oefen thuis eerst goed voordat het meegegeven wordt. Het beste is wanneer dit een gewoonte is.

Van de miniboterhammetjes kan de kleine man met de humus, spek, ijsberg sla en jam diverse sandwiches maken. De groentefriet kan in de yogonaise worden gedipt.

Tip: minisandwiches kun je snijden van kleine harde minibroodjes. Je kunt bij de bakker zelfs miniknipbroodjes bestellen. Of, in diverse supermarkten kun je in de diepvries rollen gesneden kleine ronde sneetjes brood bemachtigen. Ook kun je het brood vervangen door plakjes hard fruit of groenten

Ster advertentie
Ster advertentie