Erdogan dreigt weer met grondoffensief in Syrië

foto: Adem ALTAN / AFPfoto: Adem ALTAN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erdogan dreigt weer met grondoffensief in Syrië

Erdogan dreigt opnieuw met een grondoffensief in het noorden van Syrië. Eerder weerhielden grootmachten Rusland en Amerika de Turken ervan. Maar nu lijken de kaarten toch anders geschud, vertelt Erwin van Veen van het Clingendael Instituut in Bureau Buitenland.

Turkije dreigt grondoffensief in Syrië

In een toespraak in de Turkse stad Artvin maakt Erdogan zijn wensen kenbaar. Daarbij verwijst de Turkse president naar de recente bomaanslag in Istanbul. ''Volgens de Turken zitten de Koerdische gewapende bewegingen PKK en YPG daarachter, maar vooralsnog is daar geen bewijs voor geleverd.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afgelopen zondag waren er Turkse luchtaanvallen op doelen in Noord-Syrië en Noord-Irak. Gericht op de YPG en PKK, die Turkije als aartsvijanden beschouwt. De timing daarvan lijkt opvallend, vertelt Van Veen.

''Grootmachten als Rusland en Verenigde Staten, die ook belangen hebben in Syrië, waren tegen een offensief. Maar de situatie is nu aanzienlijk veranderd. Rusland zit met de oorlog in Oekraïne in de maag. En Amerika wil dat Finland en Zweden tot de NAVO toetreden. Daarvoor heeft het de steun van Turkije nodig. Erdogan lijkt praktisch goed gebruik te maken van de veranderende geopolitieke situatie.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie