Kans op vaccin tegen corona is groot, maar het kan ook mislukken

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kans op vaccin tegen corona is groot, maar het kan ook mislukken

Verschillende wetenschappelijke instellingen zijn bezig met een vaccin tegen het coronavirus, maar we moeten er rekening mee houden dat ze misschien wel helemaal niet slagen. In Dit is de dag vertelde microbioloog Rosanne Hertzberger dat veel vaccins falen. Al is de kans nu groot dat er wél één slaagt, vertelt ze.

Rosanne Hertzberger in Dit is de Dag over vaccinaties

Video niet beschikbaar

Op dit moment is men op veel plekken bezig met een vaccin. In Nederland is dat bijvoorbeeld in Leiden en in Engeland in Oxford. "In vaccinatie ligt nu onze grote hoop", merkt Hertzberger, maar ze we moeten er niet alles van laten afhangen, vindt ze.

"Er zijn heel veel vaccins die falen", vertelt de microbioloog, die actief is als columnist bij NRC en als 'correspondent vaccinaties' bij De Correspondent. "Ze geven bijvoorbeeld niet genoeg immuniteit, of ze zijn niet veilig, of ze zijn niet goed schaalbaar; er zijn nogal wat risico's."

Er zijn ziektes waar geen vaccin tegen gevonden is, vertelt Hertzberger: "Hiv, bijvoorbeeld". Daarnaast zijn er ook ziektes waar heel slecht tegen te vaccineren is: "tuberculose is een voorbeeld, maar ook malaria en influenza", aldus de microbioloog.

Zekerheid

"De zekerheid waarmee wetenschappers over vaccinaties praten, voelt een beetje alsof ze tegen elkaar aan het opbieden zijn", vindt ze. "De één zegt: wij hebben in december al. De ander zegt: wij hebben in september al..."

Hertzberger vindt dat we op dit moment beter onze hoop kunnen vestigen op een betere behandeling. "Op dit moment kunnen we nog heel weinig doen voor Covid-patiënten", stelt ze. Dat kan wel beter.

Toch heeft ze dit keer wel hoop: op zoveel plekken werken wetenschappers aan een vaccin, dat de kans wel groot is dat er eentje gaat lukken. "Het veld is zo breed dat als ze allemaal falen, dat dat wel heel vreemd zou zijn", vindt ze.

Rosanne Hertzberger over vaccin tegen corona

Ster advertentie
Ster advertentie