Barbara Barend: 'Max Verstappen is de nieuwe Johan Cruijff'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Barbara Barend: 'Max Verstappen is de nieuwe Johan Cruijff'

[KRO-NCRV] In de zoektocht naar 'De beste Nederlander' bespreken we vandaag het lichaamsdeel 'benen'. Goede benen krijg je vooral door veel lichaamsbeweging. Daarom zoomen we in op de sport. Sportjournalist en zakenvrouw Barbara Barend nomineerde in eerste instantie drie, maar uiteindelijk vier sporters.

De beste Nederlander

Hoe ziet de beste Nederlander eruit? Het is natuurlijk hartstikke fictief, maar wel leuk om over na te denken: stel dat we alle krachten zouden bundelen, van wetenschap tot sport, wat voor een persoon zou daar uitkomen? En is deze Nederlander in één beeld te vangen? De Ochtend gaat op zoek naar dat antwoord deze week. In vijf dagen bespreken we met vijf ambassadeurs de stand van de wetenschap, sport, muziek, de weldoeners en het ondernemerschap. Kunstenaars Niels Ballemans en Robin Burger vangen die zoektocht én het resultaat in een uniek kunstwerk: De Beste Nederlander.

De nominaties

Barend: "Als je vroeger ergens in de wereld in de taxi stapte en zei dat je uit Nederland kwam, noemde iedereen direct Cruijf. Nu kent heel de wereld Max Verstappen." Dat is de eerste nominatie van Barend. "Hij is ook wel een beetje de nieuwe Cruijf. Hij is ook eigenwijs, zegt wat hij denkt en kan ook tekeer gaan na een wedstrijd. Dat vind ik leuk aan hem."

Max, Tom en Dafne

Daarnaast nomineert ze wielrenner Tom Dumoulin: "Een fantastische renner en heel de wielerwereld kent hem." Als laatste staat atlete Dafne Schippers op het lijstje. "Over heel de wereld wordt gerend, en als je dan zó goed bent... En tegelijkertijd is Dafne het voorbeeld van het tragische, dat sport ook is. Rio zou haar jaar worden. Als ze daar goud zou pakken, zou de wereld aan haar voeten liggen. Dan zou ze multimiljonair zijn. En net op dat moment gaat er iets mis en nu moet ze vier jaar wachten om het weer te proberen."

Sport is tragiek

Als ze het over tragiek heeft, denkt Barend aan Bibian Mentel. De Nederlandse snowboarder zou naar de Olympische Spelen gaan, maar kreeg kanker en een deel van haar onderbeen moest worden geamputeerd. Met haar prothese won ze in 2014 goud op de paralympische spelen. "Er is weer kanker bij haar geconstateerd", zegt Barend, "maar ze blijft doorgaan en gaat waarschijnlijk weer goud winnen in Pyongyang ." Daarom wordt Mentel aan het lijstje genomineerden toegevoegd. "Hoe mooi en symbolisch is het, als zij met anderhalf been de benen vormt van 'De beste Nederlander.'"

Bekijk hier het gesprek met Barbara Barend

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie