Een oefening voor als je niet kunt slapen: 'stap niet op de gedachtetrein'

foto: Ganapathy kumarfoto: Ganapathy kumar
  1. Nieuwschevron right
  2. Een oefening voor als je niet kunt slapen: 'stap niet op de gedachtetrein'

Voor de Slapelozen is vechten tegen de slapeloosheid uit den boze, leert Frits Spits in zijn nieuwe nachtprogramma. Aline Kruit is arts en coach gespecialiseerd in de behandeling van slapeloosheid. Ze heeft voor iedereen die net als Frits weleens ongewild wakker ligt, een oefening.

Slapen is niets doen

"Wat je ziet bij mensen met slaapproblemen is dat ze vaak heel veel gaan doen om de slaap te vatten", zegt Kruit, die onder andere Slapen is niets doen en Eerste hulp bij Beter Slapen schreef. "De belangrijkste boodschap is juist om slapen te zien als een proces van nietsdoen."

Ze behandelt mensen met een vorm van therapie waarbij de acceptatie van de slapeloosheid een belangrijk element vormt. "Omdat verzet bij uitstek een tegengesteld effect heeft op de slaap."

Gedachtetrein

Een belangrijk hulpmiddel om van verzet tegen slapeloosheid naar acceptatie te gaan, is een ademhalingsoefening. "Nachtelijk wakker worden is eigenlijk heel normaal, maar soms is dit het moment waarom mensen 'aanschieten'. Er komt een gedachte en deze krijgt vat op je. Ik noem dat de gedachtetrein en mijn advies is om niet op die trein te springen."

Doe de oefening

Video niet beschikbaar

Ademoefening

Door te focussen op de ademhaling en te erkennen dat de gedachte er is, maar er niet in mee te gaan, vind je rust. "Je pendelt als het ware van de afleiding naar je anker. Dit brengt rust in je systeem en zorgt ervoor dat je niet op die gedachtetrein stapt."

Volgens Kruit is piekeren een van de grootste oorzaken van ongewenst wakker liggen. Met deze oefening help je jezelf rustig worden. "Je slaapt niet en dat vind je niet prettig, maar je kan het erger maken door allerlei acties te ondernemen."

'Je opent de deur voor slaap'

De intentie van de oefening moet zijn om rustig wakker te liggen, zegt Kruit. "Je doet hem niet omdat je móét slapen. Dan sta je weer in de actiestand." Wanneer je rustig bent, ben je dichterbij slaap. "Je zet de deur als het ware open voor de slaap," vertelt Kruit, "maar of die ook komt, dat bepaalt de slaap uiteindelijk zelf. Dat is een autonoom proces."

In vijf opeenvolgende zomernachten in augustus biedt presentator Frits Spits in zijn intieme studio een week lang een luisterend oor aan hen die de slaap niet kunnen of willen vatten. Gesterkt door slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen, met de zoetgevooisde stem van de poëzie én de nachtelijke cadans van Nederlandstalige muziek, vertellen de slapelozen aan Frits hun verhaal, midden in de donkerste uren van de nacht.

Ster advertentie
Ster advertentie