Cultuur & Media
KRO-NCRV

Voor deze nachtwerkers heeft de nacht iets magisch

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor deze nachtwerkers heeft de nacht iets magisch

Deze week spreekt Frits Spits in het holst van de nacht mede-slapelozen. Mensen die de slaap niet kunnen vatten zoals hijzelf. Of zij die de dag en nacht hebben omgedraaid om te werken, zoals Rams uit Waalwijk in de ouderenzorg of boer Cees die zijn koeien het liefst 's nachts uit de wei haalt om te melken.

Dementerende ouderen

Toen de pandemie genadeloos toesloeg in de verzorgingstehuizen en personeel niet aan te slepen was, verruilde Rams Loilargosain de dagdiensten voor de nacht.

Rams is een liefhebber van de nacht en runt zijn eigen danscafé in Waalwijk. Een groot contrast met de nachten waar hij dementerende ouderen troost biedt. "Ook al zijn dementerenden cognitief beperkt, ze hebben nog wel huilbuien omdat ze bijvoorbeeld naasten zijn verloren", vertelt Loilargosain. "Het verlies herinneren ze zich nog wel."

Quote

Het verlies herinneren ze nog wel

Rams Loilargosain

Door sensoren in de kamer ziet hij wanneer cliënten wakker zijn en dan zoekt hij ze op. "Wat is er aan de hand?", vraagt hij bijvoorbeeld aan een bewoonster die ligt te woelen. "Ik moet aan mijn man denken", vertelt zij hem. Met een glas warme melk en een luisterend oor biedt hij troost. "De wereld wordt zo klein als je dementerend bent", zegt Loilargosain tegen Frits. "Mensen zijn vaak weer gerustgesteld als ze iemand om zich heen hebben."

Het ritme van de koeien

Cees de Jong melkt zijn koeien ook ’s nachts. Samen met de dieren komt hij in een soort nachtritme, waarbij zowel hij als de koeien een serene rust ervaren. "Je wordt niet gebeld, niemand die je wat vraagt en ook de koeien zijn rustiger", vertelt De Jong.

Wanneer hij bij het weiland aankomt en de koeien zijn komst hebben opgemerkt, rekken en strekken de dames zich rustig uit. Al grazend komen ze naar hem toe gelopen. "Het kost me wat tijd, maar het is een soort loomheid en rust die er inzit." Het hele proces verloopt veel soepeler dan in de ochtend en overdag. "Ik vind dat heerlijk."

In vijf opeenvolgende zomernachten in augustus biedt presentator Frits Spits in zijn intieme studio een week lang een luisterend oor aan hen die de slaap niet kunnen of willen vatten. Gesterkt door slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen, met de zoetgevooisde stem van de poëzie én de nachtelijke cadans van Nederlandstalige muziek, vertellen de slapelozen aan Frits hun verhaal, midden in de donkerste uren van de nacht.

Ster advertentie
Ster advertentie