Zoektocht naar overlevenden aardbeving Java gaat door: 'Mensen worden op de stoep gehecht'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoektocht naar overlevenden aardbeving Java gaat door: 'Mensen worden op de stoep gehecht'

Reddingswerkers op het Indonesische eiland Java zijn nog naarstig op zoek naar overlevenden van de aardbeving van gisteren. De gouverneur van de provincie West-Java spreekt tegen lokale media van 162 doden. In het NOS Radio 1 Journaal een update van correspondent Mustafa Marghadi.

Video niet beschikbaar

De verwachting is dat het dodental verder zal stijgen. Er zijn veel vermisten in onder andere de stad Cianjur, waar het epicentrum van de beving lag met een kracht van 5,6. Veel slachtoffers liggen mogelijk nog onder het puin, denken de hulpdiensten.

"Er is een forse discrepantie tussen de getallen die ik gehoord heb. De nationale rampendienst heeft het nog steeds over 62 doden. Zij kunnen die andere honderd niet bevestigen", aldus Marghadi. "Het is hier in deze regio in de eerste uren altijd wel een rommeltje als het over getallen gaat. Verschillende officials praten door elkaar heen. Wat we sowieso kunnen zeggen is dat dit een heel dodelijke aardbeving is."

Overvolle ziekenhuizen

"De ziekenhuizen kunnen het niet echt aan", weet Marghadi. "Meteen na de ramp werden de ziekenhuizen overspoeld met slachtoffers. Er werden snel tenten opgezet om een soort veldhospitaal te creëren, maar zelfs dat is niet genoeg. Mensen worden behandeld op de parkeerplaats of op de stoep. Mensen werden 's avonds onder lantaarnpalen gehecht. De regering stuurt snel extra hulpmiddelen en doctoren om de druk te verlichten."

Ondertussen krijgen de lokale autoriteiten langzaam zicht op de schade die is aangericht. Er zouden meer dan 2300 gebouwen zijn beschadigd, waarvan een groot aantal nu onbewoonbaar is. In het dorp Cijedil, ten noordwesten van Cianjur, veroorzaakte de aardbeving een aardverschuiving die meerdere huizen begroef.

Naschokken

Door beschadigde wegen en bruggen kunnen reddingswerkers de getroffen plekken moeilijk bereiken. Er is de hele nacht doorgewerkt met graafmachines en kiepwagens, onder meer om wegen weer vrij te maken. "De zoektocht is vannacht gewoon nog doorgegaan in de hoop zoveel mogelijk mensen nog te vinden, maar er vinden nog altijd naschokken plaats", vertelt Marghadi. "Tot nu toe zijn er zo'n tachtig geregistreerd. Dat zorgt ervoor dat mensen constant weer moeten stoppen en schuilen. Het is allemaal wel moeilijk werken zo.

Indonesië telt zo'n 270 miljoen inwoners, waarvan meer dan de helft op Java woont. De beving van gisteren was ook te voelen in hoofdstad Jakarta, zo'n 75 kilometer verderop. De schade in die stad lijkt mee te vallen.

r1jn java

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie