Gaat de wereldtitel robotvoetbal wederom naar Nederland?
- Nieuws
- Gaat de wereldtitel robotvoetbal wederom naar Nederland?
Het voetbalrobotteam TechUnited van de TU Eindhoven verdedigt dit weekend in Japan de wereldkampioenstitel. Teamleider Lotte de Koning vertelt er vanmiddag over bij Nieuws en Co.
Het WK Robotvoetbal, beter bekend als de Robocup, beleeft dit jaar zijn twintigste editie. Het toernooi is weer terug in de stad waar het twee decennia geleden begon: Het Japanse Nagoya. Sindsdien is er heel wat veranderd. De technologie is enorm verbeterd, de spelregels worden ieder jaar iets strenger gemaakt en er zijn inmiddels verschillende klassen waarin de teams uitkomen.
Team van autonome robots
TechUnited van de TU Eindhoven komt uit in de Middle Size League, waarin telkens twee teams van vijf robots tegenover elkaar staan. De robots communiceren draadloos met elkaar, maar nemen autonoom beslissingen. Zolang het spel niet stil ligt tenminste, want op die momenten mag de menselijke coach spraakcommando’s doorgeven.
TechUnited is als regerend wereldkampioen natuurlijk een van de favorieten voor de titel. Het team stond de afgelopen negen jaar telkens in de finale en won in 2012, 2014 en 2016. Ook dit jaar gaat het tot dusver goed: het team won de eerste wedstrijden in de voorronden met overtuigende cijfers.
Bekijk hier de finale van vorig jaar:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Teamleider Lotte de Koning is dit jaar voor de vijfde keer van de partij. Zijn China en Portugal nog steeds de grootste concurrenten? Wat zijn de gevaarlijke outsiders? In Nieuws en Co vertelt De Koning vanmiddag rond 16.20 uur hoe het de robots dit jaar vergaat, en hoe het team zich heeft voorbereid.
Voetbal: grote uitdaging voor robotici
De Kennis van Nu schreef eerder al dat techneuten een goede reden hebben om specifiek voor robotvoetbal te kiezen. Het spel combineert namelijk een enorme hoeveelheid verschillende vaardigheden. Een speler moet niet alleen weten waar bal en teamgenoten zijn, je moet ook in heel korte tijd tactische beslissingen nemen en tegelijkertijd de strategie van je tegenstander te doorzien. En dan hebben we het nog niet eens over het lichamelijke aspect: een speler moet zijn lichaam – in het geval van de robot: de machine – perfect onder controle hebben om goed te kunnen presteren.
Voor een robotbouwer is voetbal dus een enorme uitdaging. Om een team van goed spelende robots te ontwikkelen, moet je een flinke hoeveelheid notoire problemen in de robotica zien op te lossen. Dat is dan ook het doel van de Robocup. Dat moet ertoe leiden dat robotvoetballers in 2050 net zo goed zijn als menselijke voetballers. Een behoorlijke uitdaging, als je naar het huidige niveau kijkt.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag rond 10.50 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).