'Genezen van corona maar nog altijd veel klachten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Genezen van corona maar nog altijd veel klachten'

Een half jaar nadat mensen genezen zijn van corona, hebben ze nog last van vermoeidheid of spierpijn. Ook kortademigheid wordt veel genoemd in een groot onderzoek van het Longfonds en de Universiteit van Maastricht. Het gaat om gezonde mensen zonder onderliggende klachten met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar. Meestal hebben ze niet in het ziekenhuis gelegen toen ze corona hadden.

‘Genezen van corona maar nog altijd veel klachten’

"Het gaat niet goed met de 1005 mensen die wij volgen in ons onderzoek. Meer dan de helft van die mensen heeft nog zes of meer klachten. Negen op de tien is nog niet klachtenvrij en dat is best verontrustend", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds in het NOS Radio 1 Journaal. "Sommige mensen kunnen nog niks, ook niet aan het werk."

De groep onderzochte mensen is niet representatief, omdat deze mensen zich zelf hebben aangemeld voor dit onderzoek. Maar men moet niet te lichtzinnig doen over de periode nadat iemand corona heeft gehad, vindt Rutgers. "Ik denk dat die mensen goed begeleid moeten worden en dat huisartsen, diëtisten en psychologen daar goed op voorbereid moeten zijn, om deze mensen te ondersteunen."

Het is de vraag waarom mensen zo lang klachten houden, dat wordt nog onderzocht. Hoe meer de onderzoekers weten over de klachten, des te beter kan straks een diagnose gesteld worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie