Enorme impact van coronamaatregelen voor mensen met beperking

foto: Stijn Ghijsenfoto: Stijn Ghijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Enorme impact van coronamaatregelen voor mensen met beperking

De coronamaatregelen hebben voor iedereen gevolgen, maar zeker voor de groep mensen met een beperking. "Als je niet snapt waarom je vader en moeder niet langs kunnen komen, dan is dat heel lastig en heel moeilijk", aldus Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Mensen met een beperking die in instellingen wonen, worden geconfronteerd met een isolement. Dat geldt al met de huidige maatregelen waardoor bezoek lastig is. Als dergelijke instellingen worden gesloten, net als verzorgingstehuizen waar nu sprake van zou zijn, dan is dat voor de mensen die daar wonen "echt een drama".

'Eenzaamheid op de loer'

De dagbesteding ligt al compleet stil, waardoor mensen aangewezen zijn op de woongroep. "Hun hele leven en dagritme is ontwricht. Eenzaamheid ligt natuurlijk voor die mensen op de loer."

Er wordt gezocht naar oplossingen als videobellen, maar wanneer zij niet begrijpen dat deze maatregelen nodig zijn voor de gezondheid, legt dat extra druk op hulpverleners.

Ook voor mensen met een lichamelijke beperking ondervinden problemen met de maatregelen. "Vaak zijn dat mensen met een kwetsbare weerstand, voor ons is het zeker goed dat we binnen blijven." Eenvoudige dingen als boodschappen doen, worden daardoor extra lastig.

Verlofregeling

Ouders van kinderen met een beperking komen door de maatregelen ook in een lastige situatie. Brink sprak een vader die thuisblijft om voor zijn kind met een beperking te zorgen. Daar moet hij nu verlofuren voor inleveren, maar dat is niet eindeloos.

Hij roept de overheid op in gesprek te gaan voor een oplossing voor deze mensen. "Vrije dagen zijn niet bedoeld om voor je beperkte kind te zorgen, maar om op adem te komen."

Heldere communicatie voor iedereen

In deze tijd zet Brink zich eveneens in voor heldere communicatie voor iedereen. Met een heel aantal andere organisaties kreeg hij het voor elkaar dat er een gebarentolk aanwezig is bij de persconferenties van de Minister-President.

Hij prijst met name Segers van de ChristenUnie, die aandacht heeft voor laagdrempelige communicatie voor mensen die de taal niet machtig zijn of taal moeilijker begrijpen, maar vindt dat er nog altijd meer aandacht nodig is voor deze groep.

'Denk aan mensen met beperking'

Brink schreef eerder op zijn Facebook al over de situatie van mensen met een beperking, maar maakt van de gelegenheid ook gebruik om in Spraakmakers een oproep te doen.

"Ik zie een heleboel initiatieven voorbijkomen van mensen die goede dingen doen voor mensen die niet de deur uit kunnen. Ik zou zeggen, blijf vooral denken aan eenzame ouderen, maar ook aan mensen met een beperking."

Rick Brink wil aandacht voor mensen met een beperking in tijden van het coronavirus

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws over het coronavirus, sport, entertainment of ontwikkelingen uit het buitenland; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie