Sportfans zijn zeker geen bankzitters

foto: Roy Heerkensfoto: Roy Heerkens
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportfans zijn zeker geen bankzitters

[KRO-NCRV] Bij Amerikaanse sportfans denk je vaak aan bierdrinkende en hotdog-etende bankzitters. Maar uit onderzoek blijkt dat sportfans vaak juist gezond, gelukkig en maatschappelijk betrokken zijn. Verslaggever Roy Heerkens gaat op pad met zo'n dolgelukkige sportfan.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Roy Heerkens in Pittsburgh, de Verenigde Staten.

Bill Wetmore, Steelersfan

"Ik ben een grote Steelersfan sinds ik 10 ben. Mijn hele familie houdt van de Steelers. Op zondag, de speeldag van de Steelers, staat de rest van de wereld even stil. Ik kijk naar iedere wedstrijd uit. Altijd weer een bijzonder moment. Beter wordt het leven niet op zo’n wedstrijddag. Ik ben er verslaafd aan. Het is een manier van leven. Ze hebben zes keer de Super Bowl gewonnen, geen enkel team lukte dat. Dus iedere discussie over de sport kun je winnen.''

''Mijn kleinzoon draagt nog luiers. Hij is pas één jaar oud, maar ik weet 100 procent zeker dat hij ook een Steelersfan zal worden. Daar zal geen twijfel of geen discussie over zijn."

Bill Wetmore met zijn familie bij een Steelers wedstrijd

"Het spelletje is wel veranderd sinds de jaren '70. Aanvallend zijn de spelers sterker en sneller geworden. Op verdedigend vlak zijn er veel regels bijgekomen, omdat veel spelers hersenschuddingen opliepen. Dat maakt het spel wel wat minder aantrekkelijk, maar het blijft een spel en je wilt niet dat spelers serieuze beschadigingen oplopen. Je wil niet dat je favoriete spelers gewond raken."

Bill laat trots zijn Steelers-tatoeage zien
Quote

Door sportfan te zijn, groeit je zelfvertrouwen

Bill Wetmore

"Als je sportfan bent, dan leef je vaak gezond. American Football heeft ervoor gezorgd dat ik nu coach ben. Eerst van een klein team, later van een team op een high school. Daardoor doe ik allerlei vrijwilligerswerk. Sportfans zijn vaak actieve, betrokken wereldburgers.''

''En sportfans zijn zeker geen bankzitters. Ik doe zelf aan gewichtheffen. Door fan te zijn, groeit je zelfvertrouwen. Ook omdat je makkelijk met andere fans in contact komt."

Over leven in de stad is elke werkdag te horen op NPO Radio 1, rond 10.30 uur. Lees hier meer verhalen van wereldburgers enkijk of luister hier alle reportages uit Pittsburgh.

Ster advertentie
Ster advertentie