'Mantelzorgers al niet meer weg te denken in verpleeghuizen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mantelzorgers al niet meer weg te denken in verpleeghuizen'

Experts op het gebied van ouderenzorg maken zich zorgen over de houdbaarheid van het zorgsysteem. In De Volkskrant geven directeur Ronald Schmidt van Actiz (de brancheorganisatie van zorgorganisaties) en twee hoogleraren aan dat we in de toekomst minder mogen verwachten van de ouderenzorg. Dit is wat hen betreft onvermijdelijk vanwege de vergrijzing, het personeelstekort en de oplopende zorgkosten.

4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland

Ook zal er nog meer dan nu het geval is een beroep worden gedaan op mantelzorg. Ook in de verpleeghuizen zouden mantelzorgers meer moeten gaan betekenen. Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL zorgde zelfde jarenlang voor haar moeder. Ook de zorg voor haar autistische zoon kwam daar bij.

MantelzorgNL behartigt de belangen van mantelzorgers in Nederland. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau zijn er 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland, dat komt neer op 1 op de 3 volwassenen.

Collectief vraagstuk

Hoogendijk snapt dat we voor een collectief vraagstuk rondom de ouderenzorg staan, maar irriteert zich aan de redenatie van Actiz. "Nu lijkt het net alsof mantelzorger nog geen rol spelen in verpleeghuizen. Daar zijn ze al onmisbaar."

Wat betreft Mantelzorg moet er serieuzer gekeken worden naar andere vormen van wonen. Hogendijk: "Denk aan intergenerationele huizen, waarbij studenten met ouderen wonen. Of woongroepen waarbij ouderen meer steun aan elkaar kunnen ontlenen."

Ster advertentie
Ster advertentie