Pfizer wil ook in Nederland derde prik

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pfizer wil ook in Nederland derde prik

Terwijl de coronabesmettingen in rap tempo toenemen en het kabinet de teugels vanavond weer aan gaat trekken, maakt Pfizer plannen voor een derde prik in het najaar. In de Verenigde Staten is al toestemming gevraagd voor het zetten van een derde prik en Europa zal snel volgen. Dat zei medisch directeur Marc Kaptein vanochtend in 1 op 1. "We zijn constant aan het schaken met het virus en een derde prik kunnen we als joker inzetten."

Video niet beschikbaar

Hoe hoog de druk op de zorg ook werd en hoe ver weg de vaccins ook waren, de moed zakte Marc Kaptein het afgelopen jaar nog geen enkele keer in de schoenen. "Ik ben gedurende de hele pandemie optimistisch geweest, maar ben nu voor het eerst wat pessimistischer", verzucht de medisch directeur van Pfizer Nederland.

Groep kwetsbaren

"Over de jongeren die nu ziek worden maak ik mij niet zozeer zorgen, maar we hebben nog steeds een fors aantal kwetsbare mensen dat nog niet volledig gevaccineerd is. Als die groep besmet raakt, zal dat leiden tot een toename in ziekenhuisopnames en sterfgevallen."

Kaptein ziet dan ook het liefst dat een aantal versoepelingen worden teruggedraaid. "Alle omstandigheden waarbij de anderhalve meter niet kan worden gewaarborgd, zijn mogelijke superverspreiders." Zijn voorzichtige houding vloeit ook door naar het kantoorbeleid van Pfizer. "Wij lopen allemaal nog steeds met een mondkapje rond op kantoor. We hebben de eindstreep gewoon nog niet bereikt in de strijd tegen dit virus."

Nieuw wapen

Vanochtend introduceerde Pfizer een nieuw wapen in de strijd tegen het coronavirus: een derde prik voor kwetsbare groepen in het najaar. "In onze studies zien we dat de effectiviteit van ons vaccin na een half jaar begint af te nemen", vertelt Kaptein. "Het vaccin beschermt dan nog steeds voor 95 procent tegen ziekenhuisopnames, maar bij milde covid zakt dat percentage al naar 64 procent. Door de opkomst van de Deltavariant neemt de effectiviteit nog sneller af volgens de Pfizer-voorman.

Booster-prik

Maar waarom nog een ‘booster-prik’ nemen als je niet meer ernstig ziek kan worden? "Dat heeft te maken met het schaakspel dat we op dit moment tegen het virus aan het spelen zijn", betoogt Kaptein. "Je moet het virus te allen tijde een stapje voor blijven. De meest kwetsbare groepen zijn begin dit jaar geprikt, waardoor de effectiviteit bij hen het snelst af zal nemen. Om te voorkomen dat de antilichamen zo erg afnemen dat kwetsbaren toch weer in het ziekenhuis belanden, kunnen we een booster als joker inzetten."

Pfizer wil derde prik ook voor Nederland

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie