Pittsburgh: een stad vol verrassingen

foto: Roy Heerkensfoto: Roy Heerkens
  1. Nieuwschevron right
  2. Pittsburgh: een stad vol verrassingen

[KRO-NCRV] Pittsburg was ooit het centrum van Amerika’s zware industrie. De Verenigde Staten is gebouwd met staal uit Pittsburgh, zoals The Golden Gate Bridge, Empire State Building. Maar de staalbedrijven trokken weg, het aantal inwoners halveerde, en de stad kwam in een diepe crisis terecht. Maar Pittsburghers zijn harde werkers en richten zich op sectoren met toekomst, zoals ziekenhuizen en robots. De stad heeft zich opnieuw uitgevonden.

Over leven in de stad

In deze serie trekken zeven NPO Radio 1-verslaggevers door zeven wereldsteden. Ze gaan op zoek naar opmerkelijke verhalen in de uithoeken van de stad. Deze week: verslaggever Roy Heerkens in Pittsburgh, de Verenigde Staten.

Maandag: verborgen juweeltje

Velen beschouwen de stad Pittsburgh als een verborgen juweeltje. Dat was niet altijd zo. De staalindustrie stortte in de jaren '80 in en bracht de stad bijna ten gronde. Maar Pittsburgh begon te groeien in een nieuwe richting. Vandaag de dag investeren techbedrijven zoals Google, Intel en Uber in de stad.

Dinsdag: thuisbasis beste ziekenhuizen

Pittsburgh is de thuisbasis van enkele van de beste ziekenhuizen in de VS. De stad heeft een bloeiende medische gemeenschap. Het ziekenhuis UPMC is de grootste werkgever van de stad en het staat aan de top als het gaat om orgaantransplantaties.


Woensdag: sportfans ongezond? Nee hoor!'

Bij Amerikaanse sportfans denk je vaak aan bierdrinkende en hotdog-etende bankzitters. Maar uit onderzoek blijkt dat sportfans vaak juist gezond, gelukkig en maatschappelijk betrokken zijn. Verslaggever Roy Heerkens ging op pad met zo'n dolgelukkige American Football fan.


Donderdag: geboorteplaats Big Mac

Pittsburgh is van oudsher een arbeidersstad. En arbeiders houden van een stevige maaltijd. Zo komt de wereldberoemde Big Mac uit Pittsburgh. Maar de stad is ook relatief goedkoop voor restaurateurs, dus schieten nieuwe restaurants als paddenstoelen uit de grond.


Vrijdag: kleurrijke stad

Quote

Mijn huis is zo kleurrijk dat piloten het gebruiken als oriëntatiepunt om het moment dat ze op Pittsburgh vliegen.

Randy, kunstenaar

Steel City Pittsburgh werd welvarend door staalproductie, maar de industrie stortte in de jaren '80 in. Kunstenaars geven de stad nu opnieuw kleur. Verslaggever Roy Heerkens gaat o.a. op bezoek bij de straatarme, maar dolgelukkige kunstenaar Randy Gilson. Hij maakte van zijn huis Randyland, een openbaar kunstwerk. Miljoenen mensen hebben het al bezocht. "Mijn huis is zo kleurrijk, dat piloten het gebruiken als oriëntatiepunt."

Vanaf maandag NPO Radio 1-verslaggever Martijn Grimmius vijf dagen in Beiroet, Libanon. Elke werkdag te horen rond 10.30 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie