Robèrt van Beckhoven: 'Je kunt moorkop niet zomaar chocoladebol noemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robèrt van Beckhoven: 'Je kunt moorkop niet zomaar chocoladebol noemen'

Meester patissier Robèrt van Beckhoven is niet te spreken over het veranderen van de naam moorkop in chocoladebol, zoals de HEMA donderdag besloot. Volgens de Heel Holland Bakt-ster zijn het heel verschillende dingen: "De chocoladebol is een Bossche bol, da's echt wat anders dan een moorkop", zei hij in Langs de Lijn en Omstreken.

Robèrt van Beckhoven: moorkop iets anders dan chocoladebol

Van Beckhoven, die momenteel de theaters langsgaat om baksels uit te leggen, vertelt: "Een chocoladebol is een soes die helemaal omringd is met chocolade en daar hebben ze van onder wat slagroom ingespoten." Een moorkop is wat ingewikkelder, omdat de soes wordt doorgesneden. Soms wordt er ook ananas gebruikt.

In tegenstelling tot de HEMA koos een banketbakker uit Monster voor de naam 'roomkop'. Dat klopt technisch gezien wel, volgens Van Beckhoven, maar hij vindt dat een rare naam. Als hij zou mogen kiezen, blijft het voorlopig gewoon op moorkop.

Brabant

Van Beckhoven is Brabander, dus hij prefereert sowieso de chocoladebol, of Bossche bol, boven de moorkop. Binnen zijn provincie is er ook een debat gaande over of de Bossche bol daadwerkelijk uit Den Bosch komt.

Die andere discussie uit de bakwereld, over de chocoladezoen, heeft de patissier creatief opgelost: "Wij hebben Robèrtzoenen", aldus Van Beckhoven.

Ster advertentie
Ster advertentie