Een parade van verwoest Russisch wapentuig voor Oekraïense Onafhankelijkheidsdag

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een parade van verwoest Russisch wapentuig voor Oekraïense Onafhankelijkheidsdag

Woensdag viert Oekraïne haar Onafhankelijkheidsdag op een andere manier dan voorgaande jaren. In Kiev staat een parade van kapotgeschoten Russische tanks, en in de tweede stad van het land, Kharkiv, moet men 36 uur lang binnenblijven. Op deze dag wordt namelijk een "smerige" aanval van de Russen verwacht, zo zegt president Zelensky. Oekraïne-verslaggever Michiel Driebergen bezocht de laatst overgebleven bewoners van een verwoeste wijk in Kharkiv. In Bureau Buitenland praat hij over deze spannende week, die precies zes maanden oorlog markeert.

vpro bb 2208 oekraine

Hete zomer op de Krim

De voornaamste angst in Oekraïne is er momenteel voor inslagen van nieuwe Russische kruisraketten. Zo zijn er berichten dat er meer raketten via de Zwarte Zee in het zuiden van het land worden gestationeerd, evenals meldingen van actiegroepen aan de Belarussische grens die melden dat de Russen er meer raketten hebben klaargezet.

Driebergen: "Men is bang om een Russische tegenreactie om meerdere redenen. Allereerst vanwege die 'hete zomer op de Krim' zoals een adviseur van de Oekraïense president het gisteren noemde. Ja, daar zal wel eens wraak voor kunnen komen – voor al die weerstand die Oekraïne momenteel biedt tegen de Russen." Ook zal de moord op Darja Doegina een indirecte rol spelen in de verwachte vergeldingen. "Er is allemaal spanning en dat mondt allemaal uit in deze woensdag – in die Onafhankelijkheidsdag waar men toch een beetje angstig naar uit kijkt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oekraïense Onafhankelijkheidsdag

Op 24 augustus viert Oekraïne de uitgave van de Oekraïense Onafhankelijkheidsverklaring van 1991. Een festiviteit die normaal gesproken gepaard gaat met een grote militaire parade van pantservoertuigen en tanks in de hoofdstad Kiev.

Dit jaar zal die viering er heel anders uitzien volgens Driebergen: "Nu is er ook een soort parade maar die staat stil. Dat is namelijk een parade van verwoeste Russische tanks en pantserwagens. Daar lopen mensen omheen en maken ze selfies met het wapentuig op de achtergrond." Van echte festiviteiten is echter geen sprake. "Men zegt: blijf vooral thuis. Men probeert zo min mogelijk bijeen te komen voor de viering van deze onafhankelijkheid." In Kharkiv, vlak bij de Russische grens, wordt zelfs opgeroepen om 36 uur lang binnen te blijven, uit angst voor Russische aanvallen.

Buitenwijken van Kharkiv

Driebergen ging ook kijken in de buitenwijken van Kharkiv die regelmatig door de Russen worden bestookt. Hij trof er veel leven aan, maar dat waren niet zozeer mensen, maar vooral heel veel katten. Hij maakte er een reportage over die nu is terug te luisteren, hier, op de website van NPO Radio 1 of in je favoriete podcastapp.

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie