Kwart deeltijdwerkers zorg wil meer werken: oplossing personeelstekort?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwart deeltijdwerkers zorg wil meer werken: oplossing personeelstekort?

Een kwart van de deeltijdwerkers in de zorg wil meer werken: zes uur maar liefst. Dat blijkt uit een rapport van Stichting Het Potentieel Pakken. Het verbetert de financiële positie van de vrouw en verlaagt de werkdruk. Is het ook een oplossing voor de personeelstekorten in de sector?

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de ondervraagden meer wil werken, met name jongeren en 45-plussers wiens kinderen het huis uit zijn, maar een derde wil juist liever minder werken. Netto willen dus méér mensen mínder werken. Dat is echter een vertekend beeld, zegt Wieteke Graven, voorzitter van Het Potentieel Pakken.

De groep die minder wil werken kan volgens haar makkelijk over de streep getrokken getrokken worden als de voorwaarden op orde zijn. "Wat we terugzien is dat ze niet direct ja zeggen. Ze zitten met vragen: hoe doe ik dat met het rooster en hoe krijg ik dat thuis geregeld."

Video niet beschikbaar

Voorwaarden meer werken

En dus onderzocht de stichting de voorwaarden die nodig zijn om meer te werken. Daaruit blijkt dat het met name gaat om flexibiliteit. Niet alleen in de huidige baan, maar ook in de loop van de tijd. Sommigen willen best nu meer werken, maar ook de optie houden later weer terug te schakelen.

Uiteraard speelt ook de beloning een rol. "We zien dat het voor mensen complex is om uit te zoeken hoeveel het oplevert." In sommige gevallen loont het amper om meer te werken, maar voor anderen maakt een paar uur extra werken wél verschil. Bijvoorbeeld bij wijkverpleegkundige Monique Hietkamp die later meer pensioen krijgt door nu vier uur extra in de week te werken.

Als laatste speelt ook het rooster mee, sowieso een belangrijk thema in de zorg. Als mensen meer gaan werken, blijven vaak de resturen over. "Die zijn niet het meest aantrekkelijk."

Oplossing personeelstekort?

Graven wil met haar stichting niet het beeld geven dat mensen fulltime moeten gaan werken. "Het gaat veel meer om het vergroten van de kleine deeltijdbanen." In de zorg bestaat de gemiddelde werkweek uit 24 uur.

Meer werken kan leiden tot de verlaging van de werkdruk doordat uren die nu worden overgewerkt worden om gaten te vullen, dan regulier ingevuld kunnen worden. Of het personeelstekort hiermee wordt opgelost durft Graven niet te zeggen. Die berekening is complex, maar als de resultaten van het rapport worden doorberekend in de sector, en dus een kwart zes uur meer gaat werken, dan levert dat tienduizenden extra 'banen' op. "Dat is fors."

Ster advertentie
Ster advertentie