Steeds meer bacteriën zijn resistent tegen antibiotica
- Nieuws
- Steeds meer bacteriën zijn resistent tegen antibiotica
Het lijkt vanzelfsprekend: een antibiotica-kuurtje halen als je een ontsteking hebt. Maar steeds meer bacteriën zijn bestand tegen antibiotica en daarmee wordt het bestrijden van zo'n ontsteking steeds moeilijker. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Sabine de Greeff is epidemioloog bij het RIVM en legt uit hoe dat kan in Nieuws en Co.
Video niet beschikbaar
"Normaal gesproken kan je lichaam een ontsteking zelf klaren", legt De Greeff uit. "En als dat niet werkt, kan antibiotica helpen." Maar als je een infectie krijgt van een bacterie die resistent is tegen antibiotica, heeft dat dus geen zin. Het gaat volgens De Greeff om verschillende bacteriën die specifieke eigenschappen hebben waardoor antibiotica niet meer werken. "Dat kan bijvoorbeeld bij een urineweginfectie of bij een longontsteking. Eigenlijk bij allerlei soorten infecties." Of iemand resistent is tegen antibiotica heeft dus niet zozeer te maken met de persoon, maar met de 'verwekker', de bacterie. "Het is in zo’n geval dus afwachten en hopen dat het goed gaat met het herstellen van een ontsteking", vertelt De Greeff.
Resistentie
Resistentie kan onder andere ontstaan door te hoog antibioticagebruik. "Daarmee creëer je dat die bacteriën willen overleven, en dan ontstaan er resistentiemechanismen. Door verkeerd, onjuist of overmatig antibioticagebruik worden bacteriën dus bestand." Ook hangt de resistentie tegen antibiotica samen met infectiepreventie. "Als je goede hygiënemaatregelen hebt, zoals handen wassen, dan voorkom je dat infecties op elkaar overgaan en voorkom je het verder verspreiden van deze resistentie micro-organismen." In Nederland is dat volgens De Greeff goed geregeld, maar toch is het niet zo dat wij ons geen zorgen hoeven te maken: "We doen het hier goed, maar je houdt het niet altijd tegen. Bacteriën stoppen niet bij landsgrenzen."
Aanpak
Hoe kan je die resistentie dan aanpakken? "Dat is lastig, maar niet onmogelijk. Dat laten we nu zien in Nederland. Hier is de situatie al langere tijd stabiel door alert te zijn. Daarmee kunnen we verspreidingen voorkomen en alles onder controle houden. Maar dat moet dan wel wereldwijd gebeuren."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.