Onderzoek: twee op de drie Nederlanders vindt dat de overheid moet wijzen op risico long covid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: twee op de drie Nederlanders vindt dat de overheid moet wijzen op risico long covid

In een nieuw onderzoek naar beeldvorming over long covid zegt 66 procent van de respondenten dat de overheid in haar communicatie over het coronavirus moet wijzen op het risico op long covid. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de nieuwe podcast Long Covid, de schaduwpandemie.

Opvallend is verder dat 1 op de 10 ondervraagden denkt dat long covid wordt veroorzaakt door (onbewuste) psychologische factoren. Onder jongeren leeft dit idee het sterkst (25%). 10% van de jongeren noemt long covid geen echte ziekte.

In het onderzoek dat is uitgevoerd door DataIM wordt een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving gevraagd naar hun beeld van long covid. 35 procent van de respondenten geeft aan dat de oorzaak van langdurige covid-verschijnselen volgens hen biologisch van aard zijn en dus te vinden in het lichaam. Volgens 12 procent worden de klachten echter veroorzaakt door psychologische factoren.

Langdurige klachten

Bij long covid, ook wel post covid Syndroom genoemd, houdt een corona-geïnfecteerde langer dan drie maanden klachten. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, concentratieverlies, vergeetachtigheid en smaak- of reukverlies. Voor een deel van de patiënten zijn de klachten zwaar invaliderend en soms duren ze al meer dan twee jaar.

1 op de 7 van de respondenten in het onderzoek zegt long covid te vergelijken met een burn-out. Volgens 1 op de 10 zijn de langdurige klachten het gevolg van de coronamaatregelen zoals de lockdowns, de avondklok en het gedwongen afstand houden. Bijna 1 op de 10 vindt dat long covid-patiënten geen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Jongeren

Opvallend is dat jongeren veel sceptischer zijn over Long Covid dan ouderen. 1 op de 4 jongeren tussen de 18 en 30 jaar zegt dat Long Covid veroorzaakt wordt door psychologische factoren. Onder 30 tot 60-jarigen is dat 10 procent en bij 60-plussers 8 procent. 1 op de 10 jongeren noemt Long Covid 'geen echte ziekte'.

De overgrote meerderheid van de respondenten vindt dat de overheid in haar communicatie over het coronavirus moet wijzen op het risico op Long Covid. En voor ruim de helft is de mogelijkheid om Long Covid te krijgen een reden om zichzelf beter te beschermen tegen het oplopen van het coronavirus. 1 op de 5 zegt hier geen rekening mee te houden.

Long Covid, de schaduwpandemie is nu te horen in onder andere Spotify, Apple Podcasts en de NPO Radio 1-app. De podcast is het best vindbaar als je 'schaduwpandemie' zoekt in je app.

Ster advertentie
Ster advertentie