Britt Myren pleit voor een gendersensitieve aanpak, ook in de medische wereld

foto: Afbeelding van Juraj Varga via Pixabayfoto: Afbeelding van Juraj Varga via Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Britt Myren pleit voor een gendersensitieve aanpak, ook in de medische wereld

In de medische wetenschap wordt er nog niet gelijkwaardig gekeken naar het mannen- en vrouwenlichaam. Zo liet Bijwerkingencentrum Lareb afgelopen week weten dat 80% van de meldingen over bijwerkingen van het coronavaccin door vrouwen is gedaan. Britt Myren is senior onderzoeker bij kennisinstituut Atria en pleit hierom voor een gendersensitieve aanpak in de medische wereld.

Video niet beschikbaar

De medische wereld is vooral ingericht op de reference-man. Dat komt omdat ‘mannelijke’ waarden over het algemeen nog steeds beter gewaardeerd worden dan 'vrouwelijke' waarden.

Daarom pleit kennis instituut Atria voor een gendersensitieve aanpak, ook in de medische wereld. Wanneer we spreken over gender en sekse verwikkelen we ons al gauw in het nature/nurture debat. Terwijl het uitgangspunt zou moeten zijn: wees je bewust van de bestaande (medische) verschillen bij mensen met verschillende seksen, maar geef eenieder wel de vrijheid om zich uit te drukken zoals gewenst. Met daarbij de keuzevrijheid en zeggenschap over je eigen lichaam, waarin iedereen serieus genomen wil worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie