Politiek
KRO-NCRV

Vrouwenquotum 'cosmetische' oplossing of juiste stimulans? 'Probleem is groter dan dat'

foto: Splash Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwenquotum 'cosmetische' oplossing of juiste stimulans? 'Probleem is groter dan dat'

Het Centraal Planbureau meldt dat het percentage vrouwen in de raden van commissarissen bij beursgenoteerde bedrijven gestegen is sinds het vrouwenquotum wettelijk is doorgevoerd. De wet heeft ervoor gezorgd dat in 82 procent van de topbedrijven eind 2022 een vrouw hebben benoemd als commissaris. Maar de meningen over het vrouwenquotum blijven verdeeld. "Ik denk dat, als je er een quotum van maakt, je bezig bent met het realiseren van cijfers. Maar het probleem is veel groter dan dat", reageert Elanor Boekholt-O’Sullivan, luitenant-generaal bij Defensie en Topvrouw van het jaar 2023, bij Spraakmakers.

Boekholt-O'Sullivan is gedurende haar loopbaan "geholpen om zo succesvol mogelijk" te worden. Toch is de luitenant-generaal tegen een quotum. "Als de vrouwen er zijn bij Defensie, dan moeten we het doen als laatste zetje. Maar wij moeten vooral vrouwen binnenhalen bij Defensie", legt Boekholt-O'Sullivan uit.

Duurt lang

"Ik ben tegen een quotum. Het gaat niet werken", zegt Annemarie Jorritsma, president-commissaris van Accell en oud-politica. "Het duurt verdomd lang, maar het komt een keer goed." Jorritsma hekelt wel dat veel jonge vrouwen ervoor kiezen om parttime te werken, waardoor ze ook niet in aanmerking komen voor topposities. "Het is niet waar dat je geen tijd voor jezelf hebt als je een fulltimebaan hebt", zegt Jorritsma.

Cosmetische oplossing

Elske Doets is directeur van haar eigen reisbureau en noemt een vrouwenquotum een "cosmetische" oplossing. "Mijn streven is om op diepgaande wijze gendergelijkheid te bereiken", verduidelijkt Doets. "Er ontstaat heel jong een rem op vrouwen. We moeten het vroegtijdig aanpakken. Er ontstaat heel jong een rem op vrouwen. We moeten het vroegtijdig aanpakken."

Uitstroom

Rosalien van 't Foort-Diepeveen is gepromoveerd op gendergelijkheid in het bedrijfsleven en denkt er anders over. "Zo'n quotum met harde sancties, dan lukt het wel omdat bedrijven wel moeten. Hiervoor hadden we het wettelijke streefcijfer en dan gaan die cijfers niet omhoog", aldus 't Foort-Diepeveen. Bovendien zou er ook gekeken moeten worden naar de uitstroom van vrouwen en wat daar de oorzaken van zijn, zoals een masculiene organisatiecultuur en de verwachtingen van vrouwen om voor het gezin te kiezen.

"De media hebben een heel belangrijke rol om te laten zien dat vrouwen in leidinggevende functies ook de norm zijn", zegt Janneke van Heugten, oprichter van Vrouw in de Media. "Met een quotum krijg je het resultaat dat je anders niet krijgt." Paul Geraeds, voorzitter van NCD, pleit ook voor meer diversiteit."Bedrijven doen zichzelf en hun aandeelhouders te kort door geen diverse teams te hebben. Het is wetenschappelijk bewezen dat diverse teams effectief beter werken."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie