Cultuur & Media
MAX

Vrouwelijke zangstemmen schaars op Nederlandse radiozenders

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwelijke zangstemmen schaars op Nederlandse radiozenders

Slechts een kwart van de muziek op Nederlandse zenders wordt gezongen door vrouwen. Dat onderzocht Felienne Hermans, hoogleraar Vakdidactiek van de Informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij ontwikkelde een programma om te achterhalen hoeveel vrouwen we op de radio horen.

Het harde cijfer, minder dan 25%, benadrukt volgens Hermans niet alleen de teleurstelling, maar ook de noodzaak van verandering. Hoewel de muziekindustrie recentelijk een toename van succesvolle vrouwelijke artiesten heeft gezien, zoals Billie Eilish, Miley Cyrus en Taylor Swift, lijkt hun representatie op de radio niet evenredig te zijn.

Commerciële zenders tonen iets meer diversiteit dan publieke zenders. Opvallend, vond Hermans. "Commerciële zenders hebben toch een andere rol. Je zou denken dat een publieke omroep het beeld moet zetten van de maatschappij die we zouden willen. Die zijn zich daar misschien wat meer bewust van."

Opvallend was ook het gebrek aan overeenstemming tussen verkoopcijfers en radiotijd voor vrouwelijke artiesten. Madonna, met meer dan 400 miljoen verkochte platen, wordt bijvoorbeeld aanzienlijk minder gedraaid dan mannelijke artiesten met lagere verkoopcijfers. "Als er nou één succesvolle vrouw is uit de geschiedenis van de recente muziek, dan denk je aan Madonna. En toch is die zo laag. Dan denk je toch dat er een soort selectie op zit," speculeert Hermans.

Het onderzoek van Hermans benadrukt de noodzaak van bewuste programmering en het doorbreken van stereotypen in de muziekindustrie. "Als je het wil veranderen, is dat heel lastig om dat per ongeluk te doen."

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie