Palliatieve-zorgtehuizen in hotels als een oplossing voor overbelaste huisartsen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Palliatieve-zorgtehuizen in hotels als een oplossing voor overbelaste huisartsen?

Door het coronavirus is de druk op de intensive care steeds hoger in Nederland. Veel kwetsbare ouderen met corona gaan niet meer naar het ziekenhuis en dit kan betekenen dat in de zeer nabije toekomst meer palliatieve zorg wordt verwacht van de huisartsen.

Volgens Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Verenging (LHV), zullen huisartsen en thuiszorg stervende mensen zolang mogelijk blijven verzorgen in de thuissituatie.

Mocht het scenario waarheid worden dat ineens veel mensen laatste zorg nodig hebben (palliatieve zorg) dan zou het kunnen betekenen dat de huisarts niet meer per patiënt aan huis kan langskomen. "Het is niet zeker dat dit gaat gebeuren", zegt Kalsbeek. Maar als heel veel mensen ziek worden, kun je een situatie krijgen dat je palliatieve-zorgtehuizen creëert, een hotel dat je afhuurt bijvoorbeeld."

Palliatieve-zorgtehuizen creëren

Volgens Kalsbeek wordt er op dit moment in het Zuiden van Nederland, waar de coronacrisis het hevigst is, gekeken naar oplossingen. "Dan kun je een situatie krijgen dat we palliatieve-zorgtehuizen gaan creëren. Bijvoorbeeld dat je een hotel afhuurt." Dat zou een efficiënte manier zijn om mensen te verplegen die niet meer naar het ziekenhuis gaan.

In Nederland voeren huisartsen vaker gesprekken met oudere patiënten om te kijken welke zorg in hun levensfase bij hen past. Als voorbeeld noemt Kalsbeek een 86-jarige patiënt waarbij beademing in het ziekenhuis niet meer zal gaan omdat de patiënt te kwetsbaar is.

"De ervaring leert dat veel ouderen dan liever thuisblijven." Als dit dus niet meer kan, dan is deze hospice-achtige oplossing 'the next best thing', zegt Kalsbeek.

Quote

Het hangt ervan af hoe we ons gedragen

Deze zogenaamde hospice-achtige plekken, zijn niet de verantwoordelijkheid van de LHV, zegt Kalsbeek, maar van de regionale zorgteams en de GGD. "Het is heel belangrijk dat het goed voorbereid wordt", zegt Kalsbeek. Maar ze benadrukt dat ze hoopt dat dit scenario voorkomen kan worden.

Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Verenging (LHV) over corona

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie