Vijf vragen van luisteraars over het coronavirus
- Nieuws
- Vijf vragen van luisteraars over het coronavirus
Het coronavirus rukt steeds verder op in Europa. Inmiddels is de ziekte bij een man in Duitsland vlak over de Nederlandse grens bij Sittard vastgesteld en loopt het aantal besmettingen in Italië en omringende landen op. Luisteraars van NPO Radio 1 hebben nog veel vragen over het coronavirus. In Nieuws en Co legde Lara Rense die vragen voor aan viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC.
Mariet Feltkamp beantwoordt jullie vragen over het coronavirus
1. Kan je zíen of iemand besmet is?
"Je kan het zien aan de symptomen: hoesten, koorts, niezen wellicht en verder je beroerd voelen. Maar dat zijn natuurlijk geen specifieke symptomen. Pas na het afnemen van een hele gevoelige test met spuug weten we het zeker."
2. Is handen wassen genoeg om het virus te voorkomen?
Het is sowieoso belangrijk om te doen, zegt Feltkamp. Maar de 'twee-meter-grens' is belangrijker: blijf dus op twee meter afstand van besmette mensen. "Overdracht gaat via speekseldruppeltjes en die zijn zo zwaar dat ze niet verder vallen dan anderhalf, twee meter."
3. Hebben virussen het moeilijker in warme klimaten?
Ja, zegt Feltkamp. "Virussen zijn eigenlijk niets anders dan hele gecompliceerde moleculen en die houden niet van warmte, droogte en uv-licht. Daar gaan ze kapot van, maar niet in één keer. Het is een trager proces. Naarmate je de temperaturen stijgen, houd je steeds minder virussen over."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
4. Is het dan logisch dat dit virus in de winter opduikt?
Feltkamp vindt van wel. "Het vorige SARS-virus in 2002 kwam ook in deze periode. En de andere coronavirussen - de onschuldige zeg maar die we ook hier in Nederland hebben - zijn ook typisch verkoudheidsvirussen die je in de winter aantreft en niet in de zomer."
5.Loop je meer risico als je met bijvoorbeeld het openbaar vervoer reist?
"Als het virus in het land is, zijn in principe alle activiteiten waarbij je je mengt met andere mensen risicovoller dan wanneer je thuis zit. Dus het brengt meer risico met zich mee." Ze nuanceert het antwoord wel: "Dit is echt over grote getallen gerekend."