Verdwenen standbeeld duikt op in de jungle van Venezuela

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verdwenen standbeeld duikt op in de jungle van Venezuela

Venezuela is al een maand in de ban van de verdwijning van een metershoog standbeeld uit de hoofdstad Caracas. Het gaat om het beroemde standbeeld van Maria Lionza. Een mythisch figuur met vele honderdduizenden aanbidders. Niemand leek te weten wat er was gebeurd, tot het onlangs opdook in de Venezolaanse jungle.

Buitenland Uitgelicht: Venezuela

'Echt een krachtig figuur'

De figuur Maria Lionza komt voort uit een mix van verschillende religies, vertelt Latijns Amerika-kenner Edwin Koopman in Bureau Buitenland. "Het is echt een volksheldin. Ze is een symbool van puurheid en van de natuur. Het is echt een iconisch standbeeld daar in Caracas, ik ben er zelf vaak langsgereden."

Het beeld heeft een aantal opvallende kenmerken, vertelt Koopman. "Ze zit naakt op een tapir, dat is een inheems dier, heeft enorm gespierde benen, écht een krachtig figuur. Boven haar hoofd houdt ze het vrouwelijke bekken als symbool van vruchtbaarheid."

Publiciteitsstunt

Maar na een restauratie was het beeld eind september ineens verdwenen, zegt Koopman. ''Het is vijf meter hoog en vrij zwaar, dat neem je niet zomaar mee. En de centrale universiteit, de eigenaar van het beeld, wist van niks.''

Tot het beeld opdook op het plein van Yaracuy, een plaats in de jungle in het binnenland. "Daar is het heiligdom van Maria Lionza. Dat is de plek waar ook allerlei andere elementen van die religie staan." Toen vervolgens enkele ministers het beeld kwamen onthullen, viel het kwartje: het bleek een publiciteitsstunt van de regering.

Toch hoeft ook de hoofdstad niet te treuren, legt hij uit. "In Caracas staat op dezelfde plaats nu een replica. Dus je zou kunnen zeggen: iedereen is blij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie