Tweede Kamerverkiezingen 2023
WNL

Oud-informateur Johan Remkes: VVD moet in gesprek gaan met PVV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-informateur Johan Remkes: VVD moet in gesprek gaan met PVV

Een kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB is volgens oud-informateur Johan Remkes een optie. Er moet dan wel beweging komen in de standpunten van Wilders, stelt de VVD-prominent. "Mocht hij water bij de wijn doen dan zou dat wel het meest logische zijn om als eerst te onderzoeken", zegt Remkes in Sven op 1.

Het land moet geregeerd worden, benadrukt Remkes. Volgens de oud-bewindsman lossen nieuwe verkiezingen niks op. "De fracties moeten er zelf zien uit te komen. Er rust een zware verantwoordelijkheid op alle betrokken hoofdrolspelers", stelt de VVD-prominent. De voormalig informateur adviseert partijleiders om de komende dagen een "time out" te nemen om alles te laten bezinken. "Vrijdag wordt er als het goed is een verkenner aangesteld; die moet vooral geen partijpolitieke rol willen spelen", stelt Remkes.

De voormalig voorzitter van de staatscommissie parlementair stelsel benadrukt het belang van een onafhankelijk verkenner met enige afstand tot de partijen. "Bij de vorige kabinetsformatie is het daar misgegaan", zegt Remkes, die uiteindelijk werd ingevlogen als informateur.

Rol VVD

De VVD moet de partijbeginselen niet ter grabbel gooien, waarschuwt Remkes. "De gesprekken met de PVV moeten reële betekenis hebben. Maar samenwerking is alleen mogelijk als er stevige concessies worden gedaan door Geert Wilders", stelt de oud-informateur.

De rechtsstaat, steun aan Oekraïne en de rol van Nederland in de Europese Unie zijn daarbij het belangrijkst volgens Remkes. De VVD-prominent noemt een formatie van een minderheidskabinet van VVD, NSC, CDA en BBB een "serieuze optie". "Maar niet de optie die als eerst onderzocht moet worden."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie