Tweede Kamerverkiezingen 2023
AVROTROSBNNVARAKRO-NCRVMAXNOSNTRVPROWNL

Hugo de Jonge: geen tekenen van buitenlandse inmenging bij de verkiezingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo de Jonge: geen tekenen van buitenlandse inmenging bij de verkiezingen

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge zijn de verkiezingen niet beïnvloed door andere landen. Als demissionair Minister van Binnenlandse Zaken is hij verantwoordelijk voor het verloop van de Tweede Kamerverkiezingen. "Er is wel sprake van desinformatie", zegt hij in NPO Radio 1 Laat je stem horen. "Maar ook niet in die mate dat je daar beïnvloeding van de verkiezingen uit af zou kunnen leiden."

De Jonge was vanmorgen aanwezig bij een stembureau in Baarn. Hij roept iedere Nederlander op om te gaan stemmen. "Democratie is geen kijksport, maak gebruik van dat recht." De Jonge benadrukt dat het vertrouwen in het verkiezingsproces hoog is. "Tegen de 80 procent." Maar het percentage is de afgelopen tijd wel iets gedaald. "Het is geen rustig bezit, we moeten constant werken aan de betrouwbaarheid van de verkiezingen."

De Nederlandse veiligheidsdiensten houden het risico op beïnvloeding van de verkiezingen door andere landen in de gaten, legt De Jonge uit. "Ondertussen doen social media platforms veel om desinformatie tegen te gaan."

Hugo de Jonge

Stemmen ronselen

FvD-leider Thierry Baudet riep bij de vorige Kamerverkiezingen en deze verkiezing zijn kiezers op om stemmen te ronselen. In een nieuw wetsvoorstel wordt de strafmaat voor het ronselen van stemmen verhoogd van één naar zes maanden. "De huidige wet gaat uit van een situatie zonder sociale media. Het ronselen van stemmen is altijd strafbaar, ook als het online gebeurt", benadrukt De Jonge.

Door een aanpassing van de wet kan misbruik van met volmacht stemmen beter worden gehandhaafd, legt de demissionair minister uit. De Jonge vindt het belangrijk "om heel duidelijk te maken dat het stemmen bij volmacht iets moois is, maar wel altijd het initiatief moet zijn van kiezers zelf".

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie