Tweede Kamerverkiezingen 2023
WNL

'Slechts' 14.000 woningen erbij voor provincie Drenthe, ondanks ruimte: 'Natuur moet beschermd worden'

foto: WNL Haagse Lobbyfoto: WNL Haagse Lobby
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Slechts' 14.000 woningen erbij voor provincie Drenthe, ondanks ruimte: 'Natuur moet beschermd worden'

Provincie Drenthe hoeft voor 2030 'slechts' 14.000 woningen erbij te bouwen, ondanks de ruimte die de provincie te bieden heeft. Dat aantal ligt een stuk lager dan wat er op nieuwbouwgebied van andere provincies wordt gevraagd. "Dat is wat Den Haag heeft verzonnen. Op een totaal van bijna een miljoen woningen. Het zijn keuzes die het Rijk maakt", zegt verslaggever van RTV Drenthe Serge Vinkenvleugel in WNL Haagse Lobby.

Eerder gaf minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Huge de Jonge aan dat op korte termijn zoveel mogelijk huizen moeten worden bijgebouwd voor 2030. "Maar die ruimte is er in Drenthe niet”, zegt Harm Holman, nummer 20 van Nieuw Sociaal Contract en beoogd landbouwwoordvoerder van Pieter Omtzigt. “We hebben een hele waardevolle natuur en Drenthe heeft een beleid waarin de natuur wordt beschermd. Daar zijn de provinciale bestemmingsplannen op ingericht, dus vaak mag het ook niet om daar te gaan bouwen."

Randstadmensen naar Drenthe?

Zit provincie Drenthe te wachten op mensen uit de Randstad, mochten zij naar de provincie verhuizen? "Ik denk dat Drenthe juist een kans bied om ook landelijke problemen op te lossen", zegt Xander Topma, de nummer 22 van de SP en fractievoorzitter van de Meppeler gemeenteraad. "Als het gaat om bijvoorbeeld woningbouw, dan is er in de provincie Drenthe inderdaad meer ruimte. De snak naar woningen is ook nog steeds groot. Dus juist de investeringen daarin, gekoppeld aan de infrastructuur, biedt ook kansen om op economisch gebied te groeien."

Drentenieren

"Wat ook meespeelt is dat uit het Westen ook mensen met een hele dikke portemonnee komen, die mooie huizen kopen en onze eigen mensen het nakijken geven", vervolgt Holman. Volgens Vinkenvleugel heet dit 'Drentenieren'. Dat is een heel oud begrip en houdt in dat rijke mensen uit het westen van Nederland, die het grootse deel van hun werkzame leven al hebben gehad, een huis of tweede huis in Drenthe kopen."

Jongeren trekken weg

Vinkenvleugel ziet daarnaast jongeren wegtrekken uit de provincie. Dat komt volgens hem door een investeringsgebrek vanuit de overheid. "Er is substantieel veel geïnvesteerd in de welvarende delen van Nederland, maar minder in plekken zoals Drenthe."

Volgens de regiojournalist is dit probleem aan te pakken door Drenthe gelijk te trekken met de rest van Nederland. "Waarom zou iemand in Drenthe maar één keer per twee uur met de bus ergens naartoe kunnen, terwijl iemand in Zoetermeer negen keer per uur met de stadstram naar Den Haag kan? Verdeel dat gelijk."

Drenthe heeft ondanks ruimte slechts kleine woningbouwopgave: 'Tot 2030 is dat aantal nog geen 14.000' (20 november 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie