Tweede Kamerverkiezingen 2023
AVROTROS

Victor Vlam: 'Wilders is op strategisch gebied de beste politicus die Nederland ooit heeft gehad'

foto: MISCHA!foto: MISCHA!
  1. Nieuwschevron right
  2. Victor Vlam: 'Wilders is op strategisch gebied de beste politicus die Nederland ooit heeft gehad'

"Wilders heeft een slim frame neergezet, dat door iedereen werd overgenomen." Communicatie experts Victor Vlam en Lars Duursma zijn het erover eens: Geert Wilders heeft een uitstekende tactische campagne gevoerd, zeggen ze bij MISCHA!.

#369 - Victor Vlam: 'Wilders is op strategisch gebied de beste politicus die Nederland ooit heeft gehad' - MISCHA!

"Zijn hoofdboodschap is de hele tijd geweest: ik ben klaar om te regeren", vertelt Lars Duursma, communicatie-expert in de politiek en het bedrijfsleven. "Voorheen wist je: een stem op de PVV is eigenlijk een verloren stem, want meeregeren gaat de partij toch niet doen."

Samen met mediakenner Victor Vlam analyseert Duursma bij MISCHA! de campagne, de speeches tijdens de uitslagenavond en beantwoorden ze vragen van de NPO Radio 1-luisteraars.

Een slim frame

Volgens Duursma heeft Wilders het vanaf het begin van deze campagne anders aangepakt. "Wilders zegt: 'Ik ben milder geworden, de scherpe kantjes zijn eraf, sommige onderwerpen zijn minder belangrijk voor me.' Maar als je naar het partijprogramma kijkt, zijn de scherpe kantjes er helemaal niet af. Hij heeft een slim frame neergezet, dat door iedereen is overgenomen."

Vlam gaat nog een stapje verder: "Wilders is de beste politicus, op strategisch gebied, die Nederland ooit gehad heeft." Al benadrukt Vlam dat we de inhoud niet moeten vergeten.

Behoefte aan gemeenschapszin

"De politiek staat op grote afstand van de bevolking, mensen voelen zich niet gehoord. Dat heeft te maken met ons maatschappelijk debat, dat een beetje verziekt is. Als je zegt dat je voor minder immigratie bent, word je meteen als xenofoob bestempeld. Maar er zijn inhoudelijk toch goede redenen voor?"

Vlam legt uit: "Uit onderzoek blijkt dat meer diversiteit voor een minder sterke band onderling zorgt, terwijl mensen juist behoefte hebben aan gemeenschapszin. Ik vind dat een heel rationeel argument. Maar in het huidige maatschappelijk debat, kan je dat niet zeggen. De meeste politici gaan daarin mee. Wilders niet, daarom stemmen mensen op hem."

#369 - Victor Vlam: 'Wilders is op strategisch gebied de beste politicus die Nederland ooit heeft gehad' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie