Politiek
WNL

CDA-lijsttrekker Bontenbal: 'Poort voor PVV en FVD blijft dicht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-lijsttrekker Bontenbal: 'Poort voor PVV en FVD blijft dicht'

De gloednieuwe lijsttrekker van het CDA, Henri Bontenbal, houdt de deur voor de PVV en FVD dicht. "Deze partijen zijn onfatsoenlijk en willen niet echt de democratische rechtsstaat beschermen. Het CDA gaat niet in een coalitie met deze partijen", zegt Bontenbal in WNL Haagse Lobby.

"Een samenleving kun je pas bij elkaar houden als je een gemeenschappelijke set van waarden en normen hebt en dat je zorg draagt voor een democratie die kwetsbaar is," zegt Bontenbal. Volgens de lijsttrekker 'slopen' partijen zoals PVV en FVD de democratische rechtstaat juist met 'antirechtstatelijke acties'. "We hebben met elkaar een basis nodig om een goede samenleving vol te houden." Bontenbal vreest vooral voor een samenleving die 'bestaat uit groepen die strijd voeren met elkaar.'

Lijsttrekkerschap

Hoewel pas maandag bekend werd dat Bontenbal de nieuwe lijsttrekker zou worden van het CDA, wist hij dat zelf al twee weken. In de afgelopen weken ontstond ook veel onrust en ophef over wie deze rol zou vervullen. "Ik was de afgelopen weken verbaasd over alle artikelen in kranten en de tweets. Bij het CDA was het 'stick to the plan'. Pas de veertiende zou bekend worden wie de lijsttrekker zou worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mona Keijzer

Ondertussen stapte prominent Mona Keijzer zelfs uit de partij. De druppel voor haar was een eventueel lijsttrekkerschap van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, schreef RTL Nieuws. Keijzer wilde een 'nieuwe wind' in de partij en was van mening dat Bruls dat niet kon bieden. Ondertussen werd ook veel kritiek geuit op CDA-voorzitter Hans Huibers. Hij stapte afgelopen donderdag per direct op.

CDA-lijsttrekker Bontenbal: 'Poort voor PVV en FVD blijft dicht' (14 augustus 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie