Tweede Kamerverkiezingen 2023
VPRO

Nasrdin Dchar: 'Dochter vraagt of we nu weg moeten'

foto: Romy Treebusch
  1. Nieuwschevron right
  2. Nasrdin Dchar: 'Dochter vraagt of we nu weg moeten'

Acteur en theatermaker Nasrdin Dchar reageert in Nooit Meer Slapen op de verkiezingsuitslag waarin de PVV van Geert Wilders met 37 zetels de grootste werd. "We vinden allemaal dat het anders moet, maar dan ga je toch niet stemmen op iemand die mensen uitsluit?"

Video niet beschikbaar

'Moeten wij weg?'

"Een verdrietige, treurige, en pijnlijke zwarte dag", zo spreekt Nasrdin Dchar over de dag na de verkiezingen. Hij had moeite met uit bed komen en wilde zich het liefst de hele dag thuis opsluiten. Al weken volgde de acteur de verkiezingen. "Je voelt iets aankomen, maar alsnog was dit de ergste nachtmerrie. Ik vind het echt verschrikkelijk."

Op de avond van het slotdebat veraste zijn dochter hem met de vraag: "Moeten wij weg?" "Ik was flabbergasted", vertelt Dchar. "Ik vroeg: wat zeg jij nou? Nou, toen begon ze het hebben over 'die stomme meneer'. Mijn zoontje vulde haar aan. Want ze had het blijkbaar gezien op het Jeugdjournaal. Over moskeeën en Korans die misschien verboden worden. Dus ze waren helemaal op de hoogte. En ik was daar totaal niet van bewust. Dus ik was echt overvallen."

Bek vol tanden

Dchar stond naar eigen zeggen met zijn bek vol tanden. "Wat zeg je dan tegen je kinderen? Dat dit werkelijk waar een politiek leider is die nu de grootste is? Dat die daar echt voor staat. Hoe nuanceer je dat?"

Extreemrechts

Dchar is ook geschrokken van de hoeveelheid mensen die de winst van de PVV probeert te bagatelliseren. "We hebben gewoon een extreemrechtse partij laten winnen. Klaar. En dat is gisteren geen enkele keer benoemd tijdens die hele uitzending. 'Extreemrechts' is volgens mij geen enkele keer gezegd."

"Mensen hebben geen idee waar ze op gestemd hebben. Ze hebben te veel naar hun onderbuik geluisterd: 'Ja, maar hij heeft wel voor mij gesproken', zeggen ze dan. 'Want hij vindt ook dat de zorg anders moet.' Ja, dat vinden we allemaal! Dan ga je toch niet stemmen op iemand die mensen uitsluit."

Nasrdin Dchar (acteur en theatermaker) - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie