Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Hans Vijlbrief (D66) over bestaanszekerheid: 'Niet ieder inkomensverschil is onacceptabel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Vijlbrief (D66) over bestaanszekerheid: 'Niet ieder inkomensverschil is onacceptabel'

Bestaanszekerheid is een van de hoofdthema’s in de verkiezingscampagne. Maar wat is dat eigenlijk? En wat kan de politiek doen om mensen uit de armoede te krijgen? In de laatste aflevering van Kies Wijzer met De Nieuws BV is Hans Vijlbrief (D66) te gast. "Van mij mogen er best verschillen zijn, maar die moeten komen uit inzet, en niet uit mazzel of pech."

Hans Vijlbrief is demissionair staatssecretaris van Mijnbouw. Heeft hij wel een beetje een beeld van armoede in Nederland? "Ik vind dat heel lastig om te zeggen", aldus Vijlbrief. "Een beetje. Mijn vader had alleen lagere school, mijn moeder ook. Mijn vader is rijk geworden omdat hij zijn eigen fabriek startte. Dus ik kom niet uit een hoogopgeleid milieu." Maar met zijn huidige baan en inkomen zegt Vijlbrief zich niet echt te kunnen verplaatsen in mensen die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen.

'Steeds vaker doorgegeven van generatie op generatie'

Mensen die in armoede leven, zijn vaak mensen die pech hebben, zegt Vijlbrief: "Het is een hele tijd populair geweest om te zeggen dat mensen arm zijn omdat ze goed genoeg hun best doen. Uit veel onderzoek blijkt dat mensen die aan de onderkant blijven steken, pech hebben in hun leven." En wat het nog erger maakt volgens Vijlbrief, is dat armoede steeds vaker doorgegeven wordt van generatie op generatie. "Van mij mogen er best verschillen zijn", zegt Vijlbrief. "Maar die moeten komen uit inzet, en niet uit mazzel of pech."

Bestaanszekerheid betekent volgens Vijlbrief, "dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je je dag doorkomt dat je de eindjes aan elkaar kan knopen." Maar wat doet D66 hieraan? Armoede en bestaanszekerheid zijn niet terug te vinden op de flyers en advertenties van de partij. Is het wel een speerpunt voor D66 om armoede aan te pakken? "Er is gekozen in de campagne om klimaat en onderwijs als speerpunten te pakken", zegt Vijlbrief. "Wij leggen de nadruk op onderwijs. Dat is de sleutel naar vooruitgang."

'Niet ieder inkomensverschil is lelijk'

Hierin onderscheidt D66 zich van de linkse partijen. "Linkse partijen hebben het over hoeveel geld je hebt", zegt Vijlbrief. "En wij kijken naar hoeveel kansen je krijgt." Er is volgens Vijlbrief een grens aan wat de overheid kan doen: "Je probeert om mensen te helpen die het niet op eigen kracht kunnen. Maar niet ieder inkomensverschil is onacceptabel of lelijk voor ons."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie