Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

Jetten (D66) ontving ernstige bedreigingen na NOS op 3-debat

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jetten (D66) ontving ernstige bedreigingen na NOS op 3-debat

Lijsttrekker Rob Jetten (D66) heeft meerdere aangiftes gedaan van homohaat na een recent verkiezingsdebat van NOS op 3. Tijdens dat debat kwam hij in aanvaring met Thierry Baudet (Forum voor Democratie) over non-binariteit. Dat vertelt hij in het Dit is de Dag Verkiezingscafé (EO).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Na dat verschrikkelijke debat is de homohaat online weer eigenlijk niet te doen", zegt Jetten. "Dat leidt dan weer tot allerlei aangiftes van toch wel vergaande bedreigingen. Dat laat zien dat politici een hele grote vrijheid van meningsuiting hebben maar ook een grote verantwoordelijkheid om hun woorden een beetje te wegen."

Volgens Jetten is er zeker een link tussen het betreffende debat en bedreigingen die hij ontving. "We kunnen gewoon zien op sociale media dat het wordt gebruikt om niet alleen mij, maar ook andere beeldbepalende mensen uit de LHBTI-gemeenschap zwart te maken tot in de allerkleinste details."

Debat

Tijdens het betreffende debat kwam de D66-lijsttrekker recht tegenover Baudet te staan tijdens een discussie over LHBTIQ. Dit gebeurde toen Jetten hem aansprak op diens minachtende houding tegenover een non-binair persoon. Zo wilde Baudet niet erkennen dat non-binaire mensen bestaan.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie