Tweede Kamerverkiezingen 2023
WNL

Flevoland heeft vruchtbare grond voor nieuwe partijen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Flevoland heeft vruchtbare grond voor nieuwe partijen

Flevoland, de jongste provincie van Nederland, is volgens de gasten in WNL Haagse Lobby niet onder één hoedje te vangen. Maar wat wel opvalt, is dat als het op verkiezingen aankomt, de Flevolanders vaak kiezen voor 'een nieuwe wind'. En dat kan ook nadelen hebben.

Video niet beschikbaar

"Flevoland heeft een enorm divers karakter. Je hebt de twee grote steden, Almere en Lelystad, en daarnaast eindeloze landbouwgrond", zegt Tweede Kamerlid (VVD) Ulysse Ellian, zelf inwoner van de provincie. "Flevoland is ook echt een pionier in alles, dat moet wel omdat het om zo'n jong gebied gaat", aldus het Kamerlid.

Verslaggever en presentator van Omroep Flevoland Odeke de Jong ziet het pionierschap ook terug tijdens de verkiezingen. "De eerste generatie is hiernaartoe gekomen om iets achter zich te laten. Misschien zijn ze gevlucht uit een situatie en hier was niks. Het was een kleurplaat die ingekleurd moest worden." En dat heeft er volgens de journalist toe geleid dat Flevolanders vaak kiezen voor 'een nieuwe wind' in de politiek. "Dat zie je bij alle nieuwe partijen. Toen de PVV net opkwam, werd die partij hier de grootste. Datzelfde gold voor JA21."

Afhaken

Maar toch kan de keuze om op een nieuwe partij te stemmen ook zo zijn nadelen hebben zegt De Jong. "Als zo'n partij zijn beloftes niet nakomt, dan zie je mensen afhaken. Ze gaan helemaal niet meer stemmen, want ze geloven er toch niet meer in."

Dat was ook goed te zien tijdens de laatste verkiezingen. De opkomst in Flevoland was 'historisch laag'. Maar we moeten niet iedereen over één kam scheren, zegt De Jong verwijzend naar haar provincie- en tafelgenoot Kandidaat-Kamerlid voor NSC Faith Bruyning. Bruyning was zelf slachtoffer in de toeslagenaffaire. "Ik grapte ooit tegen Pieter dat als hij een eigen partij zou beginnen, ik me geroepen zou voelen en zou opstaan. Toen het zover was en hij NSC bekendmaakte, heb ik direct gesolliciteerd."

Alle gasten aan tafel denken dat Flevoland nog een enorm onbenut potentieel heeft. "Het is de graanschuur van Nederland", zegt Ellian. "Maar de provincie zit helemaal op slot. Er kan bijvoorbeeld door de stikstofproblematiek nauwelijks bijgebouwd worden en daardoor stagneert het gebied."

Flevoland heeft vruchtbare grond voor nieuwe partijen (13 november 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie