Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Jongerenafdelingen politieke partijen in debat over klimaat

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongerenafdelingen politieke partijen in debat over klimaat

Acht jongerenafdelingen van grote partijen zijn bij Vroeg! in debat gegaan over zeven verkiezingsthema’s. In Vroeg! bespreken Trouw-klimaatjournalist Maarten van Gestel en klimaatonderzoeker aan de Universiteit Utrecht Oldeman hoe realistisch de plannen zijn van de volgende politieke generatie.

Video niet beschikbaar

Het is de dag na de grootste klimaat demonstratie in de Nederlandse geschiedenis. De organisatie en de politie schatten het aantal mensen op 85.000, meer dan ooit tevoren. En ook tijdens de mars ging het over het afschaffen van fossiele subsidies.

Afschaffen subsidies

Easter Houmes van CDJA (CDA) en Ronan van Langen van Pink (Partij voor de Dieren) gingen in debat over de stelling: Fossiele subsidies moeten per direct worden afgeschaft.

Het CDJA pleit voor een ambitieus maar haalbaar afbouwpad. Pink ziet ruimte om per direct al 10 miljard aan subsidies af te schaffen.

Onderzoeker Arthur Oldeman zegt dat een groot deel van de subsidies niet per direct kunnen worden afgeschaft. "Dat komt omdat een heel groot deel van die belastingvoordelen ook internationale en Europese afspraken zijn, daar kun je niet per direct onderuit." Op termijn is het volgens Oldeman wel mogelijk om onder die verdragen uit te komen.

Andere jongerenafdelingen van partijen wijzen ook op het belang van de fossiele industrie, onder meer de jongerenpartijen van het CDA, de BBB en SP waarschuwen voor nadelige economische gevolgen door het te snel afbouwen van fossiele subsidies.

Kernenergie

Niet alleen over fossiele subsidies, maar ook over het gebruik van kernenergie verschillen partijen sterk in hoe zij kijken naar de inzet daarvan. De specialisten in de studio benadrukken dat kernenergie een aanvulling kan zijn in de energietransitie, maar niet de oplossing.

Klimaateducatie

Moet klimaateducatie een verplicht onderdeel worden van het curriculum? Over dat vraagstuk gingen het CDJA en Pink in debat. Easter Houmes van CDJA benoemt dat er al veel gedaan wordt, maar dat scholen vrij blijven om het eigen curriculum in te vullen. Ronan van Langen van Pink benadrukt dat het erg belangrijk is dat scholen meer aandacht aan dit onderwerp moeten besteden.

Volgens Trouw-journalist Maarten van Gestel is het niet duidelijk welke rol klimaat al speelt in het onderwijs, dit kan volgens Van Gestel sterk verschillen per school. Dit zou volgens de journalist in kaart gebracht moeten worden.

Interpretatie van de wetenschap?

Easter Houmes van het CDJA beargumenteert dat scholen ook vrij moeten zijn in welke interpretatie van de wetenschap zij in het onderwijs meenemen. Klimaatonderzoeker Oldeman noemt dit een 'enigszins gevaarlijke opmerking' en klimaatwetenschap ligt volgens hem niet open voor interpretatie. Trouw-journalist van Gestel onderschrijft dit: "Een van de fijne dingen aan het klimaatprobleem, is dat er zo veel onderzoek naar is en dat er wetenschappelijk zoveel duidelijk over te zeggen is."

Vroeg!

Elke werkdag tussen 05.00 en 06.00 uur start BNNVARA de dag met Vroeg! In dit NPO Radio 1-programma verdiept Stephan Komduur zich in de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie