Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Christine Teunissen (PvdD): 'Besluitvorming EU ondemocratisch'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Christine Teunissen (PvdD): 'Besluitvorming EU ondemocratisch'

In aanloop naar de verkiezingen bespreekt De Nieuws BV in Kies Wijzer zeven grote thema's met zeven grote partijen. Vandaag gaat het over Europese samenwerking, met Christine Teunissen, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. "Wij zijn Euro-kritisch, maar niet vanuit eigen belang of nationalisme", zegt ze in De Nieuws BV.

De Partij voor de Dieren is volgens Teunissen niet tegen de Europese Unie, maar zeker niet pro-Europees. "Niet vanuit eigen belang of nationalisme, maar vanuit de belangen van dieren, natuur en het klimaat." Volgens de politica worden de laatstgenoemde belangen te weinig vertegenwoordigd in Europa. Zij vindt dat daar het economisch belang teveel voorop staat.

'Niet democratisch'

Om de belangen van haar partij hoger op de Europese agenda te krijgen, denkt Teunissen dat het van belang is om 'Europa democratischer te maken.' "Ik heb een heel concreet voorbeeld", zegt de politica, en noemt de verlenging van de vergunning voor glyfosaat. "Deze is nog tien jaar langer verlengd in de EU. De Partij voor de Dieren is daar mordicus tegen, en de Kamer ook."

De Tweede Kamer had in een aangenomen motie Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema opgeroepen om tegen de verlenging te stemmen, maar Adema onthield zich van stemming. "Dat vinden wij niet democratisch, en al die processen bij de Europese-Unie laten het toe dat je kan onthouden van stemming, en laten toe dat deze besluitvorming heel ontransparant is", aldus Teunissen.

Tegen uitbreiding EU

Uitbreiding van de Europese Unie is volgens Teunissen geen goed idee. "Zolang die democratische controle niet op orde is en je gaat landen toevoegen die lagere standaarden hebben, zoals Hongarije en Polen, dan wordt het heel moeilijk om duurzame afspraken te maken." De politica denkt dat EU-uitbreiding ten koste gaat van waarden zoals natuur en klimaat, die in gevaar komen. Ook Oekraïne moet volgens Teunissen niet worden toegelaten tot de EU. Wel moet de militaire steun volgens Teunissen worden voortgezet.

De Partij voor de Dieren vindt dat hun belangen, waaronder een duurzaam klimaat, worden ondergesneeuwd in de EU. Ondanks de Europese afspraken om klimaatverandering tegen te gaan in de zogeheten 'Green Deal' is Teunissen sceptisch over het handelen van de EU. Volgens Teunissen worden er handelsverdragen gesloten die leiden tot extra regenwoud kap. "Je kan wel zo'n green deal sluiten, maar als je niks doet aan die handelsverdragen schiet je in je eigen voet."

Minder kritisch

In het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren zijn maar liefst 15 pagina's gewijd aan Europese- en internationale samenwerking. De Partij heeft zich in de geschiedenis al vaker uitgesproken tegen de Europese grondwet en ook tegen de Euro. Ondanks alle kritiek is het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij meer pro-Europa dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit een analyse van de politieke redactie van De Nieuws BV. Teunissen beaamt deze analyse: "We zijn iets opgeschoven omdat we zien dat er wel degelijk stappen in de goede richting zijn gezet.” Ze denkt dat natuur-demonstraties en dergelijke burgeracties daar van grote invloed zijn geweest.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie