Politiek
WNL

D66-Kamerlid Paternotte: Joe Biden is klaar, Amerika toe aan vrouwelijke president

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-Kamerlid Paternotte: Joe Biden is klaar, Amerika toe aan vrouwelijke president

D66-Kamerlid Jan Paternotte adviseert de Amerikaanse Democratische Partij om presidentskandidaat Joe Biden te vervangen. "Hij heeft het vier jaar fantastisch gedaan, maar het is nu klaar, de pijp is leeg", zegt Paternotte in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De hoge leeftijd van Biden is al langer een groot thema onder Amerikaanse kiezers, maar is nog meer op de voorgrond geraakt sinds de president een slechte indruk maakte tijdens een televisiedebat met zijn rivaal Donald Trump. Meerdere donateurs trokken zich terug en verschillende Democraten riepen Biden op plaats te maken voor een andere, jongere kandidaat.

'Kaartje voor zijn neus'

Paternotte sluit zich bij hen aan. "Het gaat niet om de leeftijd, maar we hebben al zoveel momenten gezien de afgelopen tijd waarop Biden het niet meer lijkt te doen. Hij valt stil en komt niet maar uit zijn woorden. Gisteravond gaf hij een goede speech, maar hij las voor van de autocue, net als eerder dit jaar tijdens de State of the Union. Als hij geen kaartje voor zijn neus heeft, lijkt het gewoon niet goed te gaan."

"Ik ben zelf in 2008 voor Barack Obama langs de deuren geweest. Heel veel jonge mensen waren dolenthousiast. Dat heb je nodig", gaat Paternotte verder. "Mensen moeten geloven in een kandidaat. Als Biden niet fit lijkt, dan wordt het een heel erg lastig verhaal. En er staat nog al wat op het spel." Hij vreest voor een zege van Trump. "Dat is de schaduw die boven de NAVO-top in Washington en boven Europa hangt."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Amerika toe aan vrouwelijke president'

Hij adviseert Biden om "zijn knopen te tellen", na vier jaar waarin hij volgens Paternotte "fantastisch werk" heeft gedaan. "Maar het is nu klaar, de pijp is leeg. Laat het aan een Democraat die echt kan winnen, zoals de gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, een heel charismatische vrouw en een sterke gouverneur. Zij kan winnen en de eerste vrouwelijke president worden. Daar is Amerika aan toe."

Een zege van Republikein Trump kan grote gevolgen hebben voor veiligheid op het Europese continent, waarschuwt Paternotte. "Trump heeft al heel vaak gedreigd om troepen uit Europa terug te trekken of uit de NAVO te vertrekken. Daar moeten we ons op voorbereiden. Als Trump dat binnen een paar jaar doet, of zelfs sneller, dan hebben we in Europa een enorm probleem."

Orbán

Ondertussen ziet Paternotte met lede ogen aan hoe de Hongaarse premier Viktor Orbán een bezoek bracht aan de Russische leider Vladimir Poetin, naar eigen zeggen voor vredesbesprekingen. Hongarije is sinds kort de voorzitter van de Raad voor de Europese Unie, maar wat Paternotte betreft niet meer voor lang.

"Rusland wekt op geen enkele manier de indruk dat het vrede wil, integendeel. Ze gaan steeds weer een grens over met aanvallen op woonwijken, ziekenhuizen en scholen", zegt Paternotte. "Dat betekent dat je Oekraïne moet helpen om zichzelf te verdedigen. Orbán probeert altijd te blokkeren dat we Oekraïne helpen. Hij is de beste vriend van Poetin in Europa en die rol misbruikt hij nu als voorzitter."

Vanaf januari neemt Polen het stokje van Hongarije over. Wat Paternotte betreft gebeurt dat al op veel kortere termijn. "De Raad van Regeringsleiders kunnen het schema aanpassen. Wat ons betreft halen we Polen naar voren, anders laat je straffeloos dat Hongarije dit doet."

Een diplomatieke rel neemt de D66'er op de koop toe. "Orbán maakt er een circus van en onttrekt zich aan alle afspraken die we in Europa hebben gemaakt. En door steun aan Oekraïne en sancties tegen Rusland te blokkeren, ondermijnt hij onze veiligheid. Hij gaat zoveel grenzen over, dat moet consequenties hebben."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie