Binnenland
WNL

Hoofdonderzoeker koloniaal verleden Oranjes: koning betaalt onderzoek zelf

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdonderzoeker koloniaal verleden Oranjes: koning betaalt onderzoek zelf

Koning Willem-Alexander betaalt het onderzoek naar de rol van de koninklijke familie in de koloniale geschiedenis zelf. Dat zei hoofdonderzoeker Gert Oostindie in Sven op 1. De emeritus-hoogleraar is blij dat hij de opdracht tot het onderzoek heeft gekregen, want er is volgens hem nog veel uit te zoeken.

In 2006 publiceerde Oostindie het boek De Parels en de Kroon over het koningshuis en het kolonialisme. "Mijn boek was een eerste verkenning. Ik wilde gewoon eens weten hoe het zat omdat er tot mijn stomme verbazing nog nooit over geschreven was", blikt hij terug. "En wederom tot mijn stomme verbazing is er sindsdien nog steeds niets aan gedaan."

Volgens Oostindie is er nog genoeg om uit te zoeken. "Er is geen spoor van twijfel dat alle stadhouders en vorsten tot en met Wilhelmina door en door betrokken waren bij het koloniale project van Nederland, maar wat zij actief bijdroegen is een stuk minder duidelijk."

'Wil zich uitspreken'

Door de koninklijke en nationale archieven in te duiken hoopt Oostindie met zijn team van de Universiteit Leiden een antwoord op de nog te formuleren hoofdvraag te krijgen: Wat er vervolgens met het onderzoek gebeurt is aan mijn opdrachtgever.

Oostindie snapt dat zijn opdrachtgever - de koning - dit onderzoek in gang heeft gezet. "Hij wil zich uitspreken, net zoals hij dat gedaan heeft over de rol van zijn overgrootmoeder in de Tweede Wereldoorlog."

Oud-hoogleraar koloniale geschiedenis Gert Oostindie (7 december 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie