Stand.nl
KRO-NCRV

Oók vrouwen kunnen niet multitasken: 'Fabel ontstaan door papadag'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oók vrouwen kunnen niet multitasken: 'Fabel ontstaan door papadag'

Dacht jij dat je kon multitasken? Dan hebben we slecht nieuws voor je. "Niemand kan multitasken", zegt psycholoog Paul Kirschner bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eén ding tegelijk verwerken

Multitasken houdt in dat je twee of meer informatieverwerkende denkprocessen tegelijkertijd uit kan voeren, en dat kunnen we niet. "We hebben niet twee of acht verwerkingseenheden in ons hoofd. We hebben één stel hersenen en daar kunnen we één ding tegelijkertijd mee verwerken", vertelt Kirschner.

Dat betekent niet dat we niet verschillende dingen tegelijkertijd kunnen doen, zoals lopen en praten. "Maar al die dingen zijn geautomatiseerd. En daar hoef je niet over na te denken."

Papadag

Het verhaal dat vrouwen kunnen multitasken en mannen niet, klopt dan ook niet. "Dat is een grap die is geboren toen mannen een dag in de week de papadag kregen", zegt Kirschner. De overige tijd zorgde de moeder voor alles, zoals de kinderen naar school brengen en alle andere taken. Voor haar werd het daardoor een automatisme, legt hij uit. "De vader komt dan één keer in de week om dat te doen en het is dan niet geautomatiseerd. Hij moet nadenken over alles wat hij moet gaan doen en dan loopt het allemaal in de soep."

Dit gesprek kwam tot stand bij Stand.nl van Spraakmakers. De stelling was:'De smartphone is meer een vloek dan een zegen'. Benieuwd naar meer? Luister het hieronder terug.

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie