Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Het is tijd dat de koning inkomstenbelasting gaat betalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Het is tijd dat de koning inkomstenbelasting gaat betalen'

Het zou er zomaar van kunnen gaan komen: de koning die inkomstenbelasting moet gaan betalen. Het gaat dan om koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia. Zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer lijkt er een tweederdemeerderheid om de Grondwet te wijzigen. Morgen buigt de Tweede Kamer zich over deze kwestie.

Onze stelling: 'Het is tijd dat de koning inkomstenbelasting gaat betalen'

Moet de koning ook een steentje bijdragen aan de publieke voorzieningen, net als de leraar en de politieagent, zoals initiatiefnemer D66-Kamerlid Joost Sneller vindt? Rutte heeft zich altijd verzet tegen belastingheffing voor de koning, maar is de tijd nu rijp, met een nieuw kabinet in aantocht? Wordt het draagvlak voor het koningshuis groter als alle leden inkomstenbelasting betalen, net als iedere Nederlander? Of werkt het niet zo en moet juist de koning zijn uitzonderingspositie behouden?

Wat denk jij? Moeten we af van de uitzonderingspositie van de koning en moet ook hij en zijn familie gewoon inkomstenbelasting betalen? Of is hij nou eenmaal de koning en hoort hij privileges te hebben? Of is het een vorm van symboolpolitiek omdat je met belastinggeld de Koning betaalt en hem dan vervolgens weer geld laat terugstorten?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie