Spraakmakers
KRO-NCRV

Post Pride: 'Ajax blijft wel heel erg aan truttige, veilige kant'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Post Pride: 'Ajax blijft wel heel erg aan truttige, veilige kant'

Het is deze week Pride en daarom plaatste Ajax een bericht op Instagram met regenboogkleuren en de tekst 'Happy Amsterdam pride everyone!'. "Best goed bedoeld, maar daaronder regent het afschuwelijke reacties. Het gaat alle perken te buiten", zegt Roos Schlikker bij het Mediaforum. Ajax heeft niet gereageerd op deze berichten en daar vindt Schlikker wat van.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Journalist Nils de Lange schreef er vandaag over in Het Parool. "Hij zegt: als je nou zo’n post maakt, waarom reageer je dan niet op die reacties? En daar heeft hij een punt", zegt Schlikker. "Er zijn heel veel bedrijven en clubs die wel even willen laten zien: wij vinden de Pride ook een goed idee en dat doen ze dan met een vrolijke regenboogfoto. Maar als vervolgens de hel losbreekt online, hoor je niemand er meer over."

Echte betrokkenheid

Schlikker vraagt zich daarom af: "Als je je uitspreekt over de Pride, moet je dan niet ook wat steviger zijn als de reacties op jouw post zo ongelooflijk smerig en haatdragend zijn?" Want dat zou volgens haar pas echt betrokkenheid laten zien. Schlikker wil Ajax hiermee niet meteen beschuldigen van pinkwashing, maar vindt dat ze nu wel heel erg aan de "truttige, veilige kant blijven".

De reacties modereren hoeft van Schlikker niet, "maar je mag wel reageren en zeggen: jongens, wij schrikken ons kapot van deze reacties, zijn jullie achterlijk ofzo?"

Bekijk de rest van het gesprek hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie