Sport
EONOS

'We moeten niet oordelen over Kökçü want dan veroordelen wij hem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten niet oordelen over Kökçü want dan veroordelen wij hem'

Feyenoord-captain Orkun Kökçü steunt de OneLove-actie die komend weekeinde weer in het Nederlandse voetbal wordt gehouden, maar wil niet de speciale band dragen die bij die actie hoort. Kökçü weigerde dat ook tijdens de vorige actieweek, vanwege zijn religieuze overtuigingen. Ajax-aanvoerder Dusan Tadic draagt zondag tijdens de Klassieker wél de band. Kökcü, die wel achter de actie staat, draagt zondag de traditionele groen-witte aanvoerdersband met daarop de tekst 'respect voor iedereen'. "We moeten hem niet veroordelen. Hij heeft een geloofsovertuiging en dat moet je respecteren", aldus oud-voetbaltrainer Gertjan Verbeek in het Sportforum bij Langs de Lijn En Omstreken.

Geloofsovertuiging

Dat Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü niet de OneLove-aanvoerdersband wil dragen begrijpt Verbeek: "Hij kan de betekenis van de band niet waarmaken ten opzichte van zijn geloof. Dan moeten wij hem die ruimte geven en niet oordelen over deze keuze." Feyenoord-middenvelder Kökçü steunt de actie tegen discriminatie en racisme wel, maar heeft naar eigen zeggen 'het gevoel dat de OneLove-band om een andere reden in het leven is geroepen' dan waar de actie dit weekend voor staat.

Gerelateerde podcast

De Schaduwspits

De Schaduwspits

Discussie

NOS-commentator Jeroen Elshoff is het niet eens met de keuze van zowel Orkun Kökçü als de mening van Gertjan Verbeek. "Ik heb hier wel moeite mee. Als aanvoerder ben je het uithangbord van de club. Met deze OneLove-actie laat je zien waar je als club voor staat."

Elshoff begrijpt de reden die Kökçü noemt niet. "Volgens mij is het duidelijk waar de OneLove-beweging voor staat. De betekenis is heel breed en op deze manier sluit je toch een deel van die betekenis uit. Ik denk dat er heel wat mensen zijn die, ook door de gebeurtenissen tijdens het WK, de kracht van de OneLove-beweging hebben zien afnemen." Shorttrack analist Cees Juffermans sluit zich aan bij Verbeek: "Zelf zou ik de band blind om doen, maar als Kökçü er zich niet fijn bij voelt moet hij het niet doen. Ik verbaasde mij überhaupt over het feit dat de actie terugkomt, na alle ophef."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie