Sport
BNNVARA

Een ode aan de eerste Nederlander bij AC Milan: Frans Knoote

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een ode aan de eerste Nederlander bij AC Milan: Frans Knoote

Frans Knoote, een naam die bijna niemand iets zal zeggen. Toch speelde deze Hagenaar begin 20ste eeuw voor het roemruchte AC Milan. Daar zouden later Gullit, Van Basten, Seedorf in z'n voetsporen treden. Schrijver Gideon van der Staaij vond het tijd om deze vergeten voetballer te eren en schreef een boek over hem. "Maar eigenlijk wilde hij wat anders worden dan voetballer", zegt Van der Staaij in De Nieuws Bv.

Van der Staaij vertelt dat Knoote uit een welgestelde familie uit Den Haag kwam. En welgestelde families hadden vrije tijd en daarmee ruimte voor hobbies. "Knoote was echt een kind van zijn generatie. In die tijd waren operazangers erg populair en Frans besloot dat hij dat ook wilde worden, in Milaan. Dus daar ging hij heen in 1905."

AC Milan

Eenmaal in Milaan kwam Knoote in contact met de gebroeders Pirelli, nu nog bekend van de autobanden. In Italië was de hobby voor welgestelde mensen voetbal of cricket. De broers waren nauw betrokken bij het oprichten van voetbalclub AC Milan. "Knoote gaf aan dat hij ook wel wilde voetballen, en zo geschiedde", aldus de schrijver.

Maar wie voor zich ziet dat Knoote voor uitverkochte stadions speelde, heeft het mis. Van der Staaij legt uit dat het moderne voetbal destijds nog in de kinderschoenen stond. "Het terrein van AC Milan was het eerste veld waar netten in de goal hingen."

Mooi-weer-speler

Er hing een mythe om Knoote heen dat hij alleen wilde spelen bij mooi weer. Nu is dit niet helemaal waar volgens Van der Staaij. "Wat wel voorkwam is dat hij niet kwam opdagen als het regende." Van der Staaij speculeert dat hij dit deed om zijn strot te beschermen tegen de kou, omdat de operazangers ook niet naar buiten gingen met slecht weer om hun stem te beschermen.

Verdere leven

Na zijn tijd bij AC Milan verhuisde Knoote naar Nederlands-Indië waar hij aan het werk ging als zakenman. Een zangcarrière is er niet meer van gekomen zegt Van der Staaij. "Er ging nog een gerucht rond dat hij op het podium had gestaan van het Metropolitan Opera in New York, maar daar heeft de organisatie zelf geen administratie van."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie