Sport
BNNVARA

Spaanse middenvelder Aitana Bonmatí wint Ballon d'Or

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spaanse middenvelder Aitana Bonmatí wint Ballon d'Or

Lionel Messi won gisteren voor de achtste keer de Ballon d'Or. Het nieuws werd breed opgepikt, maar minder aandacht was er voor de Spaanse Aitana Bonmatí, die de Gouden Bal won bij de vrouwen. Wie is deze speelster, die met 'listige balletjes' voor het nationale elftal en voor FC Barcelona Femení de prijzen binnensleept? Voetbaljournalist Diana Kuip schetst een portret van de behendige middenvelder in De Nieuws BV.

Aandacht vrouwenvoetbal 'mijlenver achter'

Ondanks een succesvol WK en een uitverkochte Champions League-finale ligt de aandacht voor vrouwenvoetbal volgens Kuip nog 'mijlenver achter' ten opzichte van mannenvoetbal. "Er is nog een behoorlijke inhaalslag te maken. Ook bij de uitreiking van de Ballon d'Or." De Gouden Bal is de grootste, individuele sportprijs in het voetbal. Kuip vertelt dat de prijs al sinds 1956 wordt uitgereikt, maar dat vrouwen de prijs pas sinds 2018 kunnen winnen. Zo zijn er bij de mannen verschillende categorieën en bij de vrouwen niet. Bij de mannen is er een prijs voor de beste keeper, beste spits of beste speler onder de 21 jaar. Voor de vrouwen is alleen de prijs voor beste speler te winnen.

Listige balletjes

Dat Bonmatí de prijs in ontvangst mocht nemen, komt niet uit de lucht vallen. Ze won met FC Barcelona Femení de UEFA Champions League, de Primera División Femenina en de Supercopa Femenina. Ook pakte ze met het Spaanse nationale elftal de wereldtitel. "Ze is een genot om naar te kijken", volgens Kuip. De kleine middenvelder is sterk, snel en competitief. "Ze beweegt heel sierlijk en technisch en geeft listige balletjes." En die listige balletjes leveren wat op: vorig jaar maakte ze in 42 wedstrijden negentien goals en gaf ze negentien assists.

Leider binnen en buiten de lijnen

Volgens Kuip is Bonmatí een leider op het middenveld, maar ook buiten de lijnen laat ze van zich horen. Nadat Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalfederatie, Jenni Hermoso na de gewonnen WK-finale een kus op de mond gaf, sprak Bonmatí zich hierover uit. In september ontving Bonmatí de prijs voor speler van het jaar van de UEFA. In haar speech stak ze haar teamgenoot Hermoso, en alle vrouwen die dit overkomt, een hart onder de riem. "Ze heeft zich krachtig opgesteld en is een voorvechtster in de discussie", aldus Kuip.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie