Sport
NOS

Mogen sporters uit Rusland en Belarus meedoen aan internationale wedstrijden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogen sporters uit Rusland en Belarus meedoen aan internationale wedstrijden?

Mogen sporters uit Rusland en Belarus meedoen aan internationale wedstrijden? En volgend jaar aan de Olympische Spelen? Het is een heikele kwestie, waar het Internationaal Olympisch Comité de komende dagen in Lausanne over vergadert.

IOC neemt besluit over deelname Rusland aan Olympische Spelen

Volgens Herbert Wolff, Directeur Internationale zaken van NOC/NSF, is er een dilemma in de internationale sportwereld. "Als je mensen en het IOC zou vragen: als je diep in je hart kijkt, vind je dan dat Belarussen en Russen mee mogen doen aan internationale evenementen? Dan zouden veel mensen nee zeggen. Rusland is de oorlog begonnen tegen Oekraïne en daarvoor zouden die landen gestraft moeten worden. Dus deelname zou niet moeten kunnen. Dat zouden veel mensen zeggen, diep vanuit hun hart", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen. "Maar er is ook een andere kant."

Andere kant

"Deze sporters uit Rusland en Belarus hebben jarenlang toegewerkt naar een sportcarrière en willen graag hun droom waarmaken en willen op het hoogste podium excelleren. Die weg wordt hun versperd. Dat is iets wat we ons moeten realiseren", zegt Wolff. "Tegelijkertijd ziet men dat Rusland veel andere landen mobiliseert om aan hun kant te staan en ook evenementen organiseert waar Rusland aan mee kan doen."

Dat is volgens Wolff het dilemma waar het IOC nu mee worstelt. De sportwereld verscheurt. "Dat er op een bepaald moment twee soorten van sportevenementen ontstaan. Dan is die hele gedachte, hele positieve kant van de Olympische spelen en beweging is dan zoek."

NOC/NSF

De NOC/NSF mag niet meepraten over het besluit, maar het heeft wel input kunnen geven. "Wat wij heel duidelijk zeggen, is dat wij vinden dat in principe alle sporters in staat zouden moeten zijn om hun sport te beoefenen. Onafhankelijk van de politieke situatie in hun thuisland. We vinden dat iedere sporter het recht heeft om te kunnen sporten. Dat geldt voor alle sporters. Dat is het ideaal. Dat is voor ons het uitgangspunt."

Het IOC is nu aan het kijken of Belarussische en Russische sporters onder een neutrale vlag mee kunnen doen aan internationale sportevenementen. "Dat betekent dat ze niet als Russen of Belarussen meedoen, maar als individuele sporter. Het volkslied wordt dan ook niet gespeeld als een Rus een medaille wint. Dat is het voorstel van het IOC. Wij kunnen ons daar wel in vinden", zegt Wolff. "Maar tegelijkertijd hebben wij grote vraagtekens bij de haalbaarheid hiervan. Of dit echt in de praktijk haalbaar is."

Haalbaar

De vraag bij Wolff is dan ook of Russische sporters überhaupt mee zouden mogen doen van Poetin onder een neutrale vlag. "Het IOC zegt: als wij sporters mee laten doen aan internationale evenementen, zouden die Belarussische en Russische sporters moeten laten blijken dat ze de oorlog niet steunen. Ik dat nog een moeilijke om dit aan een sporter te vragen. Ik kan me niet voorstellen dat een Russische sporter in Rusland zal zeggen dat hij de oorlog niet steunt. Dan zal hij niet ook mee mogen doen."

Politiek standpunt

Oekraïne heeft gezegd dat ze niet komen als Rusland en Belarus mogen meedoen. Neemt het IOC een politiek standpunt in als dat verzoek wordt genegeerd? "Het is een heel ingewikkelde situatie. Het is echt een dilemma. Voor welke kant, welke weg, welke oplossing je ook kiest, er zullen altijd partijen zijn die vinden dat je het niet goed hebt gedaan en dat ze hierdoor benadeeld. Het is een dilemma zoals ik dit in mij carrière tot nu toe niet heb meegemaakt."

OOG ioc

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie