Sport
KRO-NCRV

'Voetbalvandalisme ontstaat uit een giftig mengseltje'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voetbalvandalisme ontstaat uit een giftig mengseltje'

"Met de-individualisatie geef je je eigen identiteit op voor de groepsidentiteit. Om erbij te horen, doe je dingen in de groep, die je zelf nooit zou doen", zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont over voetbalvandalisme, bij Spraakmakers.

Opnieuw voetbalgeweld gisteren toen supporters van AZ gisteren de hoofdtribune van het AFAS Stadion bestormden, nadat hun team werd uitgeschakeld in de halve finales van de Conference League.

Bij Stand.nl: 'Wangedrag in stadion maakt ons voetbal kapot'

“Er is een soort superioriteitsgevoel. Als de partij waarmee jij je identificeert dan verliest, dan verlies je zelf”, zegt Pont. Ook benoemt hij dat er vaak drank of drugs in het spel zijn.

Pont onderstreept het grote belang van handhaving. "Er zijn natuurlijk wel regels, maar die hebben alleen zin als er ook wordt gehandhaafd, anders worden het wensen of suggesties. En dat geeft nog meer reden om grenzen over te gaan. Op die manier wordt het een giftig mengseltje, waarin dit gedrag zich kan ontwikkelen."

Een ander element van het voetbalgeweld wijdt Pont aan agressie op het veld. "Als supporters grensoverschrijdend gedrag op het veld zien, wordt dát gedrag bij hen genormaliseerd. Meer agressie op het veld, betekent ook meer agressie op de tribune."

Tot slot stelt Pont dat voetbalgeweld vaak wordt veroorzaakt door een gemarginaliseerde groep. "Uit onderzoek blijkt dat zij vaker dan andere supporters nog wat andere dingen hebben met de wet. Je vormt zo steeds meer een extreme groep, die steeds verder buiten de maatschappij staat."

Pont vindt dat clubs deze groepen enerzijds moeten omarmen. "Dat doen clubs ook wel. Bijvoorbeeld door ze voor de wedstrijd een bepaalde rol of positie te geven." Anderzijds vindt hij dat je hard moet optreden. "We hebben een hand om te aaien, en een hand om te slaan. Liever aaien, maar als je daar niet in mee gaat, dan moeten de regels knetterhelder zijn én worden gehandhaafd."

Ster advertentie
Ster advertentie